2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Szirmai Gergely: Gyűlölöm a pandákat

DSC9908 copy
2024.05.25. 14:12
Márkó és Barna ezúttal a Mad Garden Buda kerthelységét töltötte meg évadzáró epizódjához, ahol a vendég a Hollywood Hírügynökség arca, Szirmai Gergő volt. Volt szó idegesítő filmes jelenetekről, hollywoodi kvótákról, de kiderült az is, miért utálja Szirmai a pandákat.

Ezen a héten a Facebook-help rovatban volt, aki arról érdeklődött, hol tud radioaktív hulladékot lerakni a József Attila-lakótelepen, volt, aki ismeretlen tettesnek köszönte meg a macskája ivartalanítását, és volt, aki Márkónak e-mailben szeretett volna felajánlani 400 000 eurót.

Miért nem köpik ki?

Mivel Szirmai igazi filmszakértő, Márkó és Barna több filmes témával is készült. Márkó például arról panaszkodott, hogy miért nem a film hivatalos plakátja a thumbnail a streamingoldalakon, vagy hogy miért nem lehet IMDb-értékelések alapján keresni. Gergő szerint ez azért van, mert a filmek jelentős része rossz, és ha a streamingszolgáltató nem trükközne, mindenki csak öt filmet nézne újra és újra.

Márkót az is idegesíti, hogy az autós jelenetekben a színészek folyamatosan ide-oda mozgatják a kezüket, miközben egyenesen halad az autó! De Márkó azt sem érti, hogy miért nem karamboloznak, amikor perceken keresztül egymást nézik, és nem az utat. Gergő szerint D. Tóth Kriszta műsorában ez ugyan nem volt probléma, de cserébe nagyon lassan és megfontoltan haladtak, amikor ő volt a vendég. Minél komolyabb a kérdés, DTK annál lassabban vezet.

Barna olyan dolgokat hozott, amik filmekben állandóan megtörténnek, de a való életben soha. Például emberek, akiknek letapasztják a száját, és úgy tesznek, mintha nem tudnának hangot kiadni. Vagy amikor zoknit tömnek a szájukba. Miért nem köpik ki? – tette fel a kérdést.

És ha már filmek, Gergő nagyon kikészül a filmipar kisebbségi kvótáin.

Nem az zavarja, hogy Hollywood tesz azért, hogy minél többen reprezentálva legyenek a filmekben, hanem az, hogy ezt mindig a legrosszabbkor tolják be. Amikor már kezdenek elhalkulni a rasszista hangok, Hollywoodból pont akkor jön egy-egy hír a kvótával kapcsolatban, és újra mindenki felhördül. Gergő a szoftvereken is teljesen fel tudja idegesíti magát. Rendszeresen használ videó- és hangszerkesztő programokat, amik sokszor úgy viselkednek, mint egy rossz tinédzser. Amikor azt szeretné, hogy kiexportálja a vágott anyagot, a program egész egyszerűen azt mondja, „nem”. Szirmai ilyenkor rendszeresen azt találja a fórumokon, hogy „igen, sajnos ez a funkció néha nem működik”.

Tehát a programozók, miután megírják a programokat, egész egyszerűen eltűnnek. Ilyenkor a monitorukat telefonnal felvevő, heves akcentussal beszélő indiai youtuberek Gergő megmentői, akik mindig tudnak megoldást a hibákra.

Márkó a szúnyogoktól készül ki teljesen, amik idén 17 százalékkal nagyobbak, mint a korábbi években, ami, mondjuk, még mindig nem akkora, mint az itthoni infláció. Barna szerint a szúnyogok legalább jobban élnek, mint nyolc éve. Márkó azon morfondírozott, hogy meddig tart majd ez a növekedés, és hogy vajon eljön-e majd egy olyan korszak, amikor hatalmas szúnyogok panaszkodnak az emberekre, és emberspray-vel fújnak le minket. 

Pandák és az idegeskedés

Volt még szó a számítógépes játékokról is, Gergőt nagyon irritálja, hogy tőzsdévé tették az ipart, és úgy kell megvenni játékokat, hogy még el sem készültek. Márkó sosem volt nagy gamer, ő leragadt a Prince of Persiánál, azt is csak játékteremben játszotta fiatalon.

Barnának volt egy elég kemény gameridőszaka, amikor rengeteget játszott a Simsszel... De a GTA-ban is csak békésen, családosat játszott, és próbált szabályszerűen vezetni. Ez jellemző rá a való életben is, hiszen teljesen átragadt rá édesapja irracionális félelme a rendőröktől. Amikor megállítják, borzasztóan izgul, és próbál úgy megszólalni, hogy hallatszódjon a hangján, hogy van benne kellő tisztelet, de nem túl magabiztos, nehogy azt higgyék, vaj van a füle mögött.

Gergő ilyenkor inkább túlverbalizál, és arra a kérdésre, hogy fogyasztott-e alkoholt, azt válaszolja, „hadd meséljem el, mennyire nem fogyasztottam alkoholt”, és következik egy 10 perces történet.

Gergő azt is elmesélte, miért gyűlöli a pandákat. Szerinte a teljesen életképtelen teremtések elveszik a figyelmet és a támogatást más, egyébként fontos élőlényektől, ezért megérdemelnék, hogy kihaljanak.

A Márkó és Barna Síkideg hetedik évada ezzel az epizóddal lezárult, de semmi pánik, a fiúk ősszel visszatérnek, és idegeskednek tovább!

A Márkó és Barna Síkideg korábbi epizódjai itt nézhetők vissza.

(Borítókép:  Linczényi Márkó és Turai Barna. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)