2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Megalkotott egy új világot, milliók mentek volna oda

690
2024.05.25. 05:57 Módosítva: 2024.05.25. 10:02
Egy kis amerikai moziban mutatták be 1977. május 25-én, 47 éve az első Csillagok háborúja-filmet, az Egy új reményt. A filmsorozat azonban hamar túlnőtte az apró filmszínházakat, és a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb sci-fi-szériájává nőtte ki magát. Az évforduló alkalmából most tesztelheti, mennyit tud az ikonikus sorozatról.

1973-at írtunk, George Lucas egy egyszobás lakásban élt Mill Valleyben, és az American Graffiti című alacsony költségvetésű filmet rendezte. Bár a produkció kevesebb mint egymillió dollárba került, mégis kasszasiker lett: a tinédzserek kultuszfilmje ötvenmillió dollárt és öt Oscar-jelölést ért.

A film sikerén felbuzdulva Lucas elhatározta, hogy megvalósítja egy „űropera” ötletét. A tervet társával, Gary Kurtzzel már 1971 óta dédelgette. A sztori a Flash Gordonhoz és Buck Rogershez hasonló űrkalandokon alapult – a történetekért Lucas már kisfiúként rajongott.

Hollywoodban akkoriban nem volt hiány sci-fiből, ugyanakkor a legtöbb sötét, disztópikus történet volt. Lucas elhatározta, hogy másfajta sci-fit készít – valami színeset és szórakoztatót, ami a kamaszoknak szól.

Azért csinálom a Csillagok háborúját, mert szeretnék a fiataloknak egyfajta távoli, egzotikus környezetet adni, ahol a képzeletük szabadon szárnyalhat

– mondta egyszer, majd megalkotta ezt a fiktív, mégis gyerekek és felnőttek millióinak kedvencévé váló univerzumot. Az évforduló alkalmából most ön is tesztelheti, mennyit tud az ikonikus sorozatról.

(Borítókép: Részlet a Csillagok háborúja című filmből. Forrás: port.hu)