2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Szuperfém, Z generáció, földön kívüli technológia: miattuk változik a földi élet

Kredit  Liszkay Lilla, Brain Bar
2024.05.30. 09:01
Rendelkezik az ember szabad akarattal? Komoly kérdés ez a XXI. században. Az idei Brain Bar kiemelten foglalkozik ezzel a témával.

A Brain Bar minden évben a jövő legégetőbb kérdéseit állítja színpadra, és nem fél ezeket éles csavarral feltenni. A főbb témák közt szerepel például, hogy mi történik, ha nincs megoldás a klímaválságra, képes lesz-e valaha többre az a Mesterséges Intelligencia (AI), mint amit ma látunk belőle, és tényleg az influenszerkultúra jelenti-e a munka jövőjét.

Szeptemberben tizedik alkalommal rendezik meg a Brain Bar jövőfesztivált, ahova sztárszakértő érkezik Amerikából: Kathryn Paige Harden viselkedéskutató, a New York Times és a Washington Post szerzője arról beszél majd a magyar fiataloknak, miként hat a DNS-ünk arra, mennyire válunk sikeressé, egészségessé, és hogy viselkedünk másokkal.

Agymosás ellen kritikus gondolkodás

Az amerikai kutató mellett sok más izgalmas előadóval találkozhat a közönség. Magyarországra érkezik a Harvard Asztronómiai Intézetének volt elnöke, Avi Loeb, aki a Földön kívüli élet és intelligenciák kutatásának szentelte életét.

A Magyar Zene Házában rendezett esemény hazai házigazdája Linczényi Márkó és Lil Frakk lesz, a fesztivál moderátoraként idén harmadjára tér vissza Magyarországra Iain Lindsay volt brit nagykövet is.

Budapestre érkezik a Beszélnünk kell Kevinről szerzője, Lionel Shriver írónő, aki szerint a társadalmi őrületekről is beszélnünk kell. Szerinte probléma, hogy olyan fontos kérdések, mint a #MeToo vagy az intelligenciabeli egyenlőség nem bocsáthatók vitára – mintha mindenkinek muszáj lenne ezekről egyformán vélekedni. A budapesti Brain Baron azt mutatja meg, hogyan ne dőljenek be kritika nélkül a közgondolkodásnak, és hogy formáljanak véleményt szabadon.

Gerard Barron is érkezik a rendezvényre, akinek a cége a világon először bányászott ki a Csendes-óceánból olyan szuperfémeket, amelyek megoldhatják a Föld energiaellátási problémáit. A Brain Baron arról beszél majd, mennyire vagyunk távol a tiszta energiára való teljes átállástól.

A legendás etológus, Lars Chittka professzor is fellép a fesztiválon: neki köszönhetően tudjuk, milyen meglepően intelligensek a méhek, a magyar közönségnek pedig bemutatja, milyen sokat is köszönhetünk nekik, és hogy festene a világ nélkülük. 

A szeptember 26–27-én tartott jövőfesztivál diákok és pedagógusok számára ingyenes. A belépőkért már megnyílt a regisztráció a Brain Bar oldalán, ahol a szervezők teljes osztályok jelentkezését is várják, és kedvezményes early bird jegyek is kaphatók. A legfrissebb információkat a fesztivál Facebook-eseményében lehet nyomon követni.

(Borítókép: Liszkay Lilla / Brain Bar)