2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Most mindenki az otthontalanság és a mélyszegénység problémájára figyelt

2024.06.01. 12:28
Immáron 18. alkalommal adták át a Fedél Nélkül utcalap az Év Alkotása díjait.

A Fedél Nélkül Facebook-oldalán 2024. április 15-től egy hónapon át zajló közönségszavazás során néhány naponta tették közzé a versenyző műveket a LOUPE Színházi Társulás tagjai, Földes Eszter, Lengyel Tamás, Molnár Áron, Sodró Eliza és Ullmann Mónika előadásában.

szakmai zsuri es szinmuveszek szerkesztoseg Foto-SzaboReka
Fotó: Szabó Réka

Bencsik Panna, a Fedél Nélkül művészeti koordinátora, az esemény rendezője azt mondta, hogy a Menhely Alapítvány kiadásában működő Fedél Nélkül utcalap 2004-ben hirdette meg és szervezi azóta is művészeti pályázatát otthontalan és hátrányos helyzetű alkotók számára, a pénzdíjakat lakossági adományokból finanszírozva.

Archívumunkban mára 460 alkotó 12 ezernél több alkotását őrizzük és publikáljuk folyamatosan, kiadói tevékenységünk révén a Fedél Nélkül Könyvek sorozat kilenc kötete jelent már meg. Az Év Alkotása Díjátadó keretében minden évben szakmai zsűri választja ki a legjobbakat az előző évben beadott pályaművek közül

– fogalmazott a Fedél Nélkül művészeti vezetője.

Mélyszegénység, otthontalanság

Bencsik Panna arról is beszélt, hogy a díj létrehozásával a többségi társadalom és a művészeti szféra figyelmét az alkotók személyére irányíthatjuk, másfelől művészetük segítségével az otthontalanság, a mélyszegénység problémájára is.

Az Év Alkotása díjas művek listája:

Szakmai különdíjak:

  • Ádám Orsolya Mária: Csokonai paródia, A kenyérhez
  • Ádám Orsolya Mária: Szenvtelenség
  • KIES: Tévúton
  • Reno: Pipacs és háború
  • Kovács Béla: Cím nélkül

Közönségdíjasok:

  • Vers – Németh Anikó Ködmadár: Azt kéne...
  • Próza – ( ~ odorik ~ ): A kis herceg és a róka
  • Kép – Joe Taylor Zoltán: Cím nélkül

A szakmai zsűri elnöke Fekete András volt, az irodalom szekciót Bódis Kriszta, Garaczi László, Grancsa Gergely és Németh Gábor alkotta, míg a képzőművészetért Eifert János, Gosztola Kitti, Puszt Zsófia, valamint Tarr Annamária felelt.

A nyertesek alkotásait a Fedél Nélkül június 13-i lapszámában ismerhetik meg a lap olvasói. Az esemény fő támogatója a NIOK Alapítvány társadalmi bázisépítést segítő Stronger Roots programja.