2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Meghalt Felkai Miklós, a kalapos gitáros

2024.06.09. 08:09
Meghalt Felkai Miklós szólógitáros, zeneszerző, szövegíró, Magyarország egyik legjobb blues-rock gitárosa. A Color együttes egykori gitárosa 73 éves volt.

Kevés olyan ember van, akinek élete végéig a munkája a szenvedélye, nem fásul bele, és a lehető legmagasabb minőségben csinálja. Ilyen volt Felkai Miklós, Magyarország egyik legjobb blues-rock gitárosa. Nem volt törtető, nem volt nagyképű, és soha nem volt elégedett, mert úgy vélte, soha nem lehet megelégedni azzal, amit éppen tud az ember. Mert mindig van tovább. 

Itthagyott minket az ikonikus kalapos gitáros, aki olyan zenekarokban játszott, mint az Apostol, a Color vagy a Lux. Lemezfelvételeken együtt zenélt az LGT-vel, Kovács Katival, Máté Péterrel, Sass Sylviával, Dés Lászlóval, Presser Gáborral, Zalatnay Saroltával, Varga Miklóssal és Deák Bill Gyulával. 

A Color zenekarban ott volt, amikor a leghíresebb, Féltelek című dalukat írták.

1980-ban átigazoltam a Colorba. Itt aztán megjelenhetett a gitározásom teljes mértékben. Nagyon élveztem ezt a zenét Bokor Attila, Tibi és Gyula társaságában. Jó nóták születtek: Féltelek, Arról jöttem én, Segíts, Bűvös kocka, Vallomás, Jöhet egy új felvonás... Jött is!

– írta az oldalán Felkai.

A mosolya és a lazasága felejthetetlen, nem beszélve arról, amikor imádott hangszere a kezében volt. A Miklós név nála csak a kötelező volt, a hivatalos. Aki csak ismerte, annak Miki volt. Ez a közvetlenséget, a törődést és a bizalmat jelentette.

Újító szándékkal ő szervezte meg itthon az első Gitárpárbajt a Petőfi Csarnokban, amelyet kétezer ember hallgatott és tombolt végig. Mindig hitt a zenében, annak erejében és magában a művészetben.

Csináltam két hangszeres szólólemezt 1988-ban F F MIKI, A Magyar Tenger és 1991-ben Baby Jazz címmel. 1994-ben összehoztam a Felkai Blues Brotherst, majd 1997-ben Felkai Jamre változtattam a zenekar nevét. 2001-ben pedig megjelent a Felkai Jam CD-je

– írta az oldalán. Később megalapította Fantomas nevű zenekarát.

Utolsó albumát 2022-ben adta ki Felkai IV. címen. Lemezein inkább gitártudását csillogtatja meg, pedig a koncertjein énekelt is. „Négy hónapon át küzdött betegségével, de szombat délután elaludt” – adták hírül barátai a közösségi médiában. Felkai Miklós 73 éves volt.