Meghalt Francoise Hardy divatikon

2024.06.12. 08:33
80 éves korában meghalt Francoise Hardy francia énekes, színész és divatikon.

Meghalt Francoise Hardy, a divat és a zeneipar egyik meghatározó alakja – írja a The Guardian.

Haláláról fia, Thomas Dutronc számolt be, aki az Instagramján azt írta, hogy „Maman est partie” (vagyis magyarul: „anya elment”), egy magáról és édesanyjáról készült fotót csatolva a szöveg mellé.

Francoise Hardy 2004 óta limfómában szenvedett, és évekig tartó sugárkezelésen és egyéb kezeléseken esett át a betegség miatt. 2015-ben rövid időre mesterséges kómába helyezték, miután állapota súlyosbodott. Az azóta eltelt években beszéd-, nyelési és légzési problémái voltak. 2021-ben az eutanázia mellett érvelt, mondván, hogy Franciaország „embertelen”, amiért nem engedélyezi az eljárást.

Francoise Hardy 1944-ben egy légitámadás közepette született a nácik által megszállt Párizsban. 16 évesen kapta ajándékba első gitárját, és elkezdett saját dalokat írni, majd meghallgatásokra is jelentkezett. 1961-ben szerződött le a Disques Vogue-hoz.

A Tous les garçons et les filles című saját szerzeménye jelentette az áttörést 1962-ben, ezzel francia slágerlisták élére került, és 1963-ban már ő képviselte Monacót az Eurovíziós dalfesztiválon, ahol az ötödik helyen végzett. Az egyre növekvő európai hírneve azt jelentette, hogy több nyelven, köztük angolul is elkezdte újra felvenni a repertoárját.

Olyan tervezők múzsájává vált, mint Yves Saint Laurent és Paco Rabanne, és gyakran készítettek divatfotókat is róla. A 60-as években a Rolling Stones és David Bowie imádatának tárgya volt, de Bob Dylan is írt verset róla.

Az 1970-es évek közepén főként fiának a felnevelésére koncentrált párjával, Jacques Dutronc zenésszel és színésszel. 1988-ban váltak el, bár utána is barátok maradtak.