2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Tucatjával gyújtják fel a templomokat a juharlevél országában

2024.06.12. 19:19
Tűz ütött ki a torontói Szent Anna templomban 2024. június 9-én. A lángok nemcsak a történelmi jelentőségű épületet, de egy elismert kanadai művészcsoport festményeit is elpusztították.

A tűzoltókat 2024. június 9-én, vasárnap reggel riasztották a város Kis Portugália negyedében található, nemzeti történelmi emlékhelynek számító Szent Anna anglikán templomhoz.

Az épület teljesen megsemmisült, ahogyan a benne lévő műtárgyak is

– fogalmazott a The Guardiannek Jim Jessop, a tűzoltóparancsnok helyettese, aki kiemelte, egyelőre „túl korai” lenne meghatározni a tűz okát.

Don Beyers, a templom papja az újságíróknak úgy fogalmazott, a tűzvész „rendkívüli” kulturális veszteséget jelent nemcsak a gyülekezet, de a közösség számára is, egyelőre azonban nem tudják, milyen hosszú távú hatása lesz a tragédiának a helyiek életében. 

Sztáralkotók képei vesztek oda

A templom falait borító színes művészeti alkotások között közel húsz, Jézus életét ábrázoló mű volt, amelyeket a Hetes Csoport tagjai festettek. Az elismert kanadai művészeti kollektíva az 1920-as években volt a csúcson. Az elmúlt évtizedekben a csoport tagjainak munkái az ország legkeresettebb műalkotásai közé kerültek.

2016-ban az egyik alkotó, Lawren Harris hegyi jelenete több mint tizenegymillió kanadai dollárért (közel hárommilliárd forintért) kelt el egy árverésen.

Bár a csoport Kanada leghíresebb festőit jegyezte, örökségét az utóbbi években egyre komolyabb vizsgálatnak vetették alá – többek között azért is, mert a kollektíva kizárta köreiből a hasonlóan tehetséges női festőket.

A tűzben odaveszett művek J.E.H. MacDonald, Fred Varley és Franklin Carmichael alkotásai voltak, amelyek ószövetségi prófétákat, a születést és a keresztre feszítést ábrázolták. A J.E.H. MacDonald által tervezett díszes belső falfestmények borították az apszis falait és mennyezetét, a fő boltíveket, a függőíveket és a központi kupolát is.

A pap szerint a tizennyolc falfestmény rendkívül ritka darab, hiszen a Szent Anna az egyetlen templom, amely a Hetes Csoport tagjainak műalkotásait a hívők és a látogatók elé tárta.

A templomot – amelyet részben az isztambuli Hagia Szophia ihlette – 1908-ban fejezték be, Kanada pedig 1996-ban nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánította. A bizánci dizájn eltért az anglikán templomok hagyományos megjelenésétől, ezzel az egyetlen ilyen jellegű templommá tette a Szent Annát Kanadában.

A CBC News tudósítása szerint az elmúlt két és fél évben országszerte harminchárom templom vált a lángok martalékává, sokszor gyújtogatás miatt.

A tűz idején senki sem tartózkodott a templomban, és sérültekről sem érkezett jelentés. A rendőrség a tűz okának megállapításáig egy online portált hozott létre, ahová a lakosság fényképeket vagy videofelvételeket küldhet be, ezzel is megkönnyítve a hatóság munkáját.