2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Szlovákia 1
Románia 1
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Ukrajna 0
Belgium 0
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Amikor megkapta a díjat, arra gondolt: Jézusom!

DSC9239
2024.06.18. 09:07
Karikó Katalinnak tavaly ősszel a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg az Áttörések című önéletrajzi könyve, amely idén tényirodalmi kategóriában Libri Irodalmi Díjat kapott. A Nobel-díjas biokémikus az Indexnek elmondta: meglepődött az elismerésen, örül neki, de nem tervez folytatást.

Idén megújult formában tért vissza a Libri Irodalmi Díj (LID), 2024-ben ugyanis az olvasók döntöttek arról, melyek a hazai irodalmi élet és a könyvpiac kiemelkedő darabjai. A 2023-as évben megjelent hazai könyveket idén kizárólag az eladási listák alapján díjazták.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előző év legnagyobb példányszámban eladott tényirodalmi könyve Karikó Katalin Áttörések című műve lett. A díjátadón Karikó Katalin azt mondta: örül az elismerésnek, de az biztos, hogy Irodalmi Nobel-díja már nem lesz.

Hogyan ne stresszeljék magukat az emberek

Az orvosi-élettani Nobel-díjas magyar tudós az Indexnek elmondta: meglepte az elismerés.

Egyáltalán nem vagyok ismert az irodalmi körökben, így először nem is tudtam, mi az a Libri-díj, de gyorsan utánanéztem. Jézusom, gondoltam. Egy biztos, úgy érzem, már nem tudok mit mesélni, és a könyv folytatását sem tervezem.

Karikó Katalin lapunknak arról is beszélt, hogy rengeteget olvas és ír, de jellemzően tudományos cikkeket, nem pedig szépirodalmat. Ám 2021-ben, a pandémia alatt, amikor már elterjedt a hír, hogy köze van a Pfizer-BioNTech Covid19-vakcinához, több megkeresést kapott, hogy meg akarják írni az életét.

A Nobel-díjas magyar tudós először idegenkedett az ötlettől, majd arra gondolt, miért ne, és a lányát kérte fel a feladatra. Azért döntött így, mert ő angolul és magyarul is jól tud, valamint jól ismeri az élettörténetét. A lánya ezután felkeresett egy ügynökséget, akik szereztek kiadót, és lám: az Áttörések című kötetet már 13 nyelvre fordították le.

Karikó Katalin szerint azok, akik ismerik, azt mondják, hogy a könyv az ő hangján szólal meg. Ennek ellenére rengeteg kétely volt benne, amikor először elolvasta, úgy érezte, az ő története senkit sem fog érdekelni. 

A könyv megjelenése óta viszont mindennap érkeznek visszajelzések, rengeteg platformon, a közösségi médiában, és leveleket is kapok. Valaki azt írta, hogy abbahagyta a PhD-jét, majd amikor tavaly karácsonykor elolvasta az Áttöréseket, akkora motivációt kapott, hogy januárban visszament az egyetemre, és folytatta a tanulmányait. Úgy érezte, nem harcolt eléggé

– fogalmazott a Nobel-díjas magyar tudós, aki arra próbál tanácsot adni, hogyan ne stresszeljék magukat az emberek, miként ne égjenek ki. A visszajelzések zöme szerint ez rendkívül inspiráló. 

Karikó Áttörések című önéletrajzi könyvét 2023 októberében a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be, amelyről lapunk a helyszínről tudósított.

Karikó Katalin és Drew Weissman biokémiai felfedezéseikért megosztva kapták a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat, kutatásukkal lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a Covid–19 ellen. A magyar tudóst 2022-ben választotta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiszteleti tagjává. Most egy fontos betegség gyógyításán dolgozik, amelyről részleteket egyelőre nem árult el. 

(Borítókép: Karikó Katalin 2024. június 14-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)