Elmaradt az első, kizárólag mesterséges intelligenciával írt film premierje

2024.06.22. 06:15
A negatív visszajelzések miatt elmaradt a londoni Prince Charles moziban egy mesterséges intelligencia által generált forgatókönyvből készült film világpremierje.

A londoni Prince Charles moziban hagyományosan kultusz- és művészfilmeket vetítenek, a múlt héten Az utolsó forgatókönyvíró című új produkciót mutatták volna be. A mozi azonban a közösségi médiában bejelentette, hogy nem lesz vetítés − írta meg a The Guardian.

A visszajelzések, amelyeket az elmúlt 24 órában kaptunk, miután a filmet meghirdettük, rávilágítottak: a közönségünk aggódik, hogy MI-t használnak forgatókönyv-író helyett, ami egy nagyobb kérdést vet fel a filmiparon belül

− áll a mozi által kiadott közleményben.

Kinyomta a biztosítékot

Az utolsó forgatókönyvírót Peter Luisi készítette és rendezte, de ChatGPT 4.0-t is felhasználták a megírásához. Állítólag ez az első, teljes egészében mesterséges intelligencia által írt film.

A történet egy forgatókönyvíróról szól, aki egy MI-alapú forgatókönyvíró-rendszerrel találkozik. A filmet a tervek szerint 2024. június 16-án privát vetítésen mutatták volna be a londoni Prince Charles moziban, de a premiert lemondták, miután a mozi védnökei aggodalmukat fejezték ki.

Luisi szerint – bár a mozi lemondta az előadást – a stábnak tartanak egy privát vetítést Londonban.

„Úgy gondolom, az emberek nem tudnak eleget a projektről. Csak annyit hallanak, hogy »az első film, amelyet teljes egészében mesterséges intelligencia írt«, és azonnal meglátják az ellenséget, aztán ránk haragszanak” − tette hozzá a rendező.

A mesterséges intelligencia alkalmazása a filmiparban továbbra is aktuális probléma. A hollywoodi írók tavalyi sztrájkjának egyik legfontosabb követelése a mesterségesintelligencia-eszközök írási folyamatba való integrálásának formális védelme volt, ami azt eredményezte, hogy bár a mesterséges intelligencia felhasználható forgatókönyvvázlatok készítésére, az írók elismerést kapnak munkájukért.

Ai SUMMIT konferencia 2024