2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Nem csak a combokról rántják le a leplet a híres párizsi mulatónál

2024.06.26. 13:15
A híres párizsi kabaré lapátjainak áprilisi összeomlása után új malomszárnyak érkeztek a francia fővárosba, amiket a 2024. július 5-re tervezett felavatás előtt fel is szerelnek. A híres lokál sem marad ki a párizsi olimpia ünnepléséből.

Már a párizsi olimpia nyitóünnepsége előtt visszanyeri eredeti formáját a Moulin Rouge. A legendás kabaré fémszerkezete idén áprilisban omlott össze, a szélmalom lapátjai, valamint a felirat három betűje leesett − írja a Le Figaro.

Az új lapátok 2024. június 24-e reggel már megérkeztek az épülethez. Az elemeket gondosan és precízen helyezték fel, de a nagyközönség még egy hétig biztosan nem láthatja, mert ponyvával letakarták.

Az acélból és alumíniumból készült malomlapátok egyenként 110 kilogram súlyúak,

ráadásul pont olyanok, mint az eredeti darabok.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miért ez a nagy titkolózás, de az biztos, hogy az új lapátokat takaró ponyvát 2024. július 1-jén, az összes állványzattal együtt eltávolítják.

Két hónapja csonka

2024. április 24-ről 25-re virradó éjszaka a Pigalle-ban található kabaré emblematikus lapátjai a közútra zuhantak. A rendőrség akkor úgy fogalmazott, hogy a szerkezet az időjárási viszonyok és az esetleges állagromlás következtében omlott le.

A híres mulatót 1889-ben alapították, azóta a világ egyik legnépszerűbb kabaréja. Bár az eredeti szerkezet 1915-ben leégett, a mulató 135 éves történetében ez volt az első ilyen típusú baleset.

Ez a Montmartre, a bohém életforma központjának, Párizs szimbóluma. Az egész világ azért jön ide, hogy a Moulin Rouge-nál fotózkodjon, […] úgy gondolom, hogy a Moulin Rouge tulajdonosai mindent megtesznek majd azért, hogy a lapátokat gyorsan visszahelyezzék

fogalmazott a leomlás után a helyi bolttulajdonosok szövetségének vezetője, Stephane Cachelin.

A szerencsétlenségben senki nem sérült meg.

A lapátok pótlása nem bonyolult feladat, viszont némi időbe telt, mire az eredeti formát és stílust megformázták.

A párizsi kabaréban kánkánnal ünnepelnek 2024. július 15-én, amikor is az olimpiai láng elhalad az épület előtt. A Moulin Rouge hang- és fényshow-t rendez mintegy húsz táncossal, akik a létesítmény előtt – a bámészkodók nagy örömére – adják elő a látványos, sokak szerint erotikus táncot.