Szász Júlia állítja, december óta nem kap fizetést a Nemzeti Színháztól

D KOS20221012020 (1)
2024.07.06. 07:05
Szász Júlia színésznő, aki 2023 novemberében súlyosan megsérült a Nemzeti Színházban történt balesetben, szombaton a Facebook-oldalán reagált Vidnyánszky Attilának, az intézmény igazgatójának az Origón megjelent nyilatkozatára, mivel a színésznő szerint a cikkben olvasható állítások némelyike nem teljesen fedi a valóságot, és tisztázni szerette volna ezeket.

Mint arról korábban beszámoltunk, Udvaros Dorottya a Partizánnak adott videós interjújában beszélt a Nemzeti Színházban 2023 novemberében történt balesetről és Vidnyánszky Attila igazgató művészi és vezetői stílusáról, elképzeléseiről, a színház igazgatója pedig az Origónak adott interjúban válaszolt a Gulyás Márton által készített interjúban elhangozott vádakra.

Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a  balesettel kapcsolatban a sajtóban nem a valóságról, hanem narratívákról van szó, és a két színész november óta  a táppénzen felül különböző jogcímeken  fejenként összesen több mint ötmillió forintot kapott. Kiemelte azt is, hogy nem ismerik el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat, szerintük a színészek is hibáztak.

Vidnyánszky Attila nyilatkozatára szombaton Szász Júlia is reagált a Facebook-oldalán. Mint írta, a Nemzeti Színházban történt baleset egyik áldozataként ezen a ponton fontosnak érezte, hogy megszólaljon.

A színésznő leírta, hogy a Nemzeti Színház eddig kéthavi fizetést, összesen 988 922 forintot folyósított számára. A baleset óta táppénzen van, ami munkabaleset esetén 100 százalékos lenne, de a színházzal kötött szerződése és az abban szereplő ekhós adózási forma miatt a táppénze összege kéthetente 90 050 forint.

Vidnyánszky Attila szerint a pénteki napon bekövetkezett baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltak a színészeknek, és azóta is utalnak, ám Szász Júlia leírta, hogy mivel november 10-én történt a baleset, így a teljes novemberi fizetését már nem kapta meg, november 21-én érkezett a számlájára egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi bérét, viszont

azóta nem utaltak.

A színésznő ezután leírta, hogy a balesettel összefüggésben milyen összegeket kapott januárban a biztosítótól, ami a színház csoportos személybiztosítása. Ez a különböző jogcímeken összesen 275 000 forint volt.

Világosan látszik, hogy a táppénzen kívül folyósított összeg meg sem közelíti, nemhogy meghaladja az 5 000 000 forintot. Kártérítést nem kaptam, még folyamatban van a megegyezés.

– emelte ki Szász Júlia.

Vidnyánszky Attila azon kijelentésére, hogy nem ismerik el a teljes felelősséget, leírta, hogy jelenleg is tart a rendőrségi nyomozás, és majd az illetékes szervek állapítják meg, hogy kik a felelősök, az igazgatónak ez nem tisztsége.

Vidnyánszky Attila szerint Udvaros Dorottya neki tulajdonított egy mondatot, ami valójában nem tőle származik, ez a következő: „a színésznek meg kell tanulnia a díszletet”, ugyanakkor Szász Júlia felhívta a figyelmet, hogy az igazgató nyilatkozta egy Magyar Nemzetben megjelent interjúban olvasható. „Nem hivatkozott senkire, nem idézett, tehát ő mondta, senki nem adta a szájába” – írta a színésznő.

Molnár Áron is reagált

Nem sokkal Szász Júlia posztja után Molnár Áron színész is reagált a történtekre a Facebook-oldalán. Mint írta, nehéz erre az egészre már szavakat találni.

„Megint kiderült, hogy Vidnyánszky Attila hazudott. Sőt, olyan emberekről hazudott, akik az ő társulatát erősítették, akiért ő tartozott felelősséggel. Konkrétan elárulta őket. Olyan emberekről hazudott és olyan emberekre hárítja a felelősséget, akik maradandó fizikai és mentális sérülést szenvedtek a balesetben” – hangsúlyozta a színész.

Molnár Áron szerint felfoghatatlan, hogy mi kell még ahhoz, hogy a Nemzeti Színház társulata, Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Orbán Viktor miniszterelnök egyhangúlag kimondja, hogy Vidnyánszky Attilának távoznia kell.

A színész arra is kitért, hogy ő 2021 óta mondja, hogy a Nemzeti Színház igazgatója hazudik, és pártpolitikai csatateret kreált a magyar kulturális életből.

Pártpolitikai ideológiák, hűség és a kussolás váltotta fel a tehetséget, a szorgalmat és a kritikus gondolkodást. Nem ez a jövője a szakmánknak, a következő generációnak nem lehet ez a példa

– emelte ki.

„Hogy néz a diákjai szemébe ez az ember úgy, hogy szembeköpte a saját társulatának tagjait is? Hogy lehetne ezek után bármilyen bizalmat szavazni Vidnyánszkynak pedagógusként, vagy intézményvezetőként? Vidnyánszkynak mennie kell!” – tette még hozzá Molnár Áron.

A színész korábban két kollégájával, Lengyel Tamással és Rainer-Micsinyei Nórával készített egy videót, melyben Vidnyánszky Attiláról adnak elő egy ironikus hangvételű rapszámot.

„Bár minden tény és érv arra utal, hogy Vidnyánszky Attilának le kellene mondania és akkor a tetteknek következményei is lennének, Magyarország Kedvenc Műsora mégis kiáll az igazgató mellett és nagyra becsüli annak szakmai profizmusát” – írták egy jó adag iróniával az alkotók a csütörtök délután megjelenő dalukhoz posztolva.

(Borítókép: Szász Júlia Natella, a kormányzó felesége szerepében Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című színdarabjának főpróbáján a Nemzeti Színházban 2022. október 12-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)