Újra megtelt a vörös szőnyeg, díjözön lepte el a várost

GettyImages-1373847374
2024.07.08. 05:58
A Mark Cousins rendezte Sudden Glimpse to Deeper Things című brit filmnek ítélték oda szombaton az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt.

A skót–ír rendező filmje Wilhelmina Barns-Grahamről, a brit modern művészet egyik vezető képviselőjéről szól. A festő életét és művészetét meghatározó élmény volt, amikor 1949-ben megmászta a svájci gleccsereket.

Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, az idén 12 film versengett. A magyar alkotók közül Reisz Gábor forgatókönyvíró, rendező a zsűri tagjaként vett részt a rangos európai filmszemlén.

Borbély Alexandra színésznő pedig Ivetá Grófová The Hungarian Dressmaker című filmjének főszerepét játszotta el.

Az alkotást a fesztiválon mutatták be. A zsűri különdíját a norvég rendező, Lilja Ingolfsdottir Lovable című filmjének ítélték. A legjobb női alakításért járó díjat a film főszereplője, Helga Guren kapta.

Háromtucatnyi alkotás világpremierje

A legjobb rendezésért járó elismerést a singapúri Nelicia Low vehette át a Pierce című thrillerért. A legjobb férfi színésznek járó díjon Ton Kas és Guido Pollemas osztozhatott meg a holland–belga Three Days of Fish című filmben megformált apa-fiú karakterekért. A fesztivál közönségdíját Jiří Mádl Waves című munkája érdemelte ki.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Ivan Trojan neves cseh színész kapta a fesztiválelnök díját. A nyitógálán Viggo Mortensen, a neves amerikai színész és rendező vette át Jirí Bartoska fesztiválelnök díját a világ filmművészetét gazdagító tevékenységéért.

A kilencnapos szemlén az idén mintegy 180 filmet vetítettek, háromtucatnyi alkotásnak Karlovy Varyban volt a világpremierje.

(Borítókép: A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál 2023. június 30-án Karlovy Varyban, Csehországban. Fotó: Gabriel Kuchta / Getty Images)