Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

2024.07.13. 09:30
ZA Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 2024. szeptember 26. és 29. között rendezi meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenárison. A legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvényt Orvos-Tóth Noémi pszichológus, író nyitja meg.

Minden évben bemutatkozik egy-egy ország vagy régió kultúrája, könyvkiadása, idén a kortárs francia irodalom kap kiemelt figyelmet, a legjelentősebb francia kortárs írók vesznek részt az eseményen.

  • Pierre Assouline,
  • Arnaud Dudek,
  • Didier Eribon,
  • Magalie Le Huche,
  • Marie-Aude Murail,
  • Pascale Robert-Diard
  • és Zanzim is a fesztivál résztvevői között lesz.

Izlandi nagyágyú

A fesztivál díszvendége a kortárs izlandi irodalom sztárja, Jón Kalman Stefánsson, aki a főpolgármestertől veszi át a Budapest Nagydíjat. Stefánsson írói pályafutása versekkel indult, első kötete 1988-ban jelent meg, regényeket a kilencvenes években kezdett publikálni, amelyek aztán a nemzetközi sikert is meghozták számára. 2005-ben Nyári fény, aztán leszáll az éj című művével elnyerte az Izlandi Irodalmi Díjat, 2011-ben pedig neki ítélték a Per Olov Enquist Irodalmi Díjat. 2017-ben A halaknak nincs lábuk című regényét jelölték a Nemzetközi Man Booker-díjra, és 2022-ben elnyerte az év legjobb idegen nyelvű könyvének járó francia Prix du livre étranger díjat.

Az ingyenes rendezvénysorozat közel százötven kiállítóval várja látogatóit, de író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások és filmvetítések is a program részét képezik. A gyerekeknek kialakított Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett érdekes programokkal várja a családokat.

A fesztivál a Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából rendezett magyar–török kulturális évad programjaihoz is csatlakozik: török könyvkiadók mutatják meg kínálatukat magyar partnereikkel közösen.