Ez a zenekar tuti felszántja a Sziget Fesztivál színpadát

2024.07.14. 11:37
Az idei Szigeten is színes lesz a zenei paletta. A technótól a popzenén keresztül egészen a mulatósig minden megtalálható a programban. A rock sem maradhat ki, és szerencsére a szervezők elhoznak egy olyan zenekart, akikben képtelenség csalódni. Érkezik a Dead Poet Society.

A rock halott? Szó sincs róla. Ezt nemcsak a telt házas AC/DC-, Guns N’ Roses-, Aerosmith- és Rammstein-bulik mutatják, hanem a fiatalabb generációk törekvése is, hogy súlyosan betorzított gitárokkal felszántsák a színpadot. Ebből pedig az idei Sziget Fesztiválon is fogunk kapni. De még milyet.

A Dead Poet Society Bostonban alakult, akárcsak a korábban említett Aerosmith, ami már önmagában jó ómen. Persze ez még nem elég ahhoz, hogy jó és sikeres legyen az, amit csinálnak – márpedig jó és sikeres, amit csinálnak. A négy srác nem leértékelt oktató DVD-kből tanult meg zenélni, mindannyian a Bostoni Berklee College of Music padjait koptatták, amely a világ egyik, ha nem a legjobb könnyűzenei képzését biztosítja.

A rock új hangja

Kifejezetten súlyos riffeket produkálnak a mélyre hangolt gitárjaikkal, valahogy mégis slágeres dallamokat írnak refrénjeikbe. Az énekesük, Jack Underkofler egyedi hangja pedig abszolút megjegyezhetővé teszi a zenekart. A srác úgy néz ki, 

mintha most lépett volna ki a Trainspottingból,

az imidzse pedig remekül passzol a zenei stílusukhoz. Tenor hangja talán a Wolfmotherből ismert Andrew Stockdale-éhez hasonlít a leginkább, élmény hallgatni a vibrátóját. Zenéjük többféle hangulatot közvetít, mégis egységes. A lazább posztpunkos My Condition című daltól kezdve az Imagine Dragonst idéző HURTig mindenben otthon érzik magukat. Nem másolásról van szó, teljes mértékben saját magukat adják, akkor is, ha éppen nem a hasonló zenék állnak a divat középpontjában.

 A képzett zenészek sokszor elvesztik képességüket az egyszerűbb dolgok megalkotásához, öncélúvá válnak, amit a nagyközönség képtelen befogadni. A Dead Poet Society tagjai tudásuk nagyjából 60 százalékát mutatják be, adva ezzel a zenélésnek és a közönség tűrőképességének is. Nem beszélve arról, hogy minden koncertjükön, kivétel nélkül lemezminőségben játszanak.

A frontember a HammerWorldnek beszélt arról, hogy mit akarnak adni a rajongóknak legújabb lemezükkel:

Szeretnénk az igazsággal otthagyni őket. Mindez nem olyan egyszerű, mint hogy azt mondanánk, azt akarjuk, hogy a zenénk pozitív szemlélettel hagyja ott az embereket. Azt akarjuk, hogy a zene beszéljen, bárhol is találják magukat. Azt akarjuk, hogy az emberek azt érezzék, bármit is élnek át, az helytálló, függetlenül attól, hogy milyen ponton vannak az életükben.

2013-ban alakultak, első nagylemezüket pedig 2015-ben jelentették meg Axiom címen. Igazán ismertek a 2021-es -!- nevű albumon szereplő .intoodeep. című dalukkal lettek, amit több mint 20 millióan hallgattak meg eddig a Spotifyon. Legutóbbi anyaguk, a Fission idén jelent meg, és alaposan meg is turnéztatják. 2024-ben már a második koncertjüket adják majd a Sziget Fesztiválon, ugyanis február végén az Akvárium Klubban léptek fel. Akkor sajnos nem tudtuk megnézni őket, de a szigetes koncertjüket semmi pénzért nem hagynánk ki.