Egyre több fiatal vállalja az injekciókat egy műsor miatt

2024.07.15. 20:35
Rettenetes irányba tart a világ, már ami a plasztikai műtéteket illeti. Sokan úgy gondolják, hogy nem a természetesség a szép, hanem az orvosok munkája. Természetesen itt nem az egészségügyi beavatkozásokról van szó, hanem az öncélú és divatplasztikáról. Ennek pedig egyre inkább az egyik a népszerű brit valóságshow, a Love Island a gerjesztője.

Életek mehetnek rá a plasztikai műtétek nem megfelelő alkalmazására. A népszerű brit valóságshow, a Love Island 2024. június elején tért vissza 11. évadával, és ezzel újabb aggodalomhullámot indított el a fiatalok plasztikai műtétjeivel kapcsolatosan. A műsor több tucat versenyzőt, úgynevezett „szigetlakót” hoz össze, akik a szerelmet keresik, barátságokat kötnek, és megállás nélkül drámáznak. 

Évek óta vizsgálják, hogy a műsor milyen hatással van a fiatalabb nézőkre, akik különböző plasztikai műtéteknek vetik magukat alá, hogy úgy nézzenek ki, mint a reality show szereplői. Az idei év női versenyzői különösen erős reakciót váltottak ki a közösségi médiában. Sokan úgy gondolják, hogy a fiatal nők túl messzire mentek a plasztikával. Az Egyesült Királyságban rendkívül elterjedt a botox, illetve a dermális töltőanyagok használata.

„A helytelenül végzett plasztikai műtétek és injekciók csak öregítik az embert” – mondja dr. Daniel Barrett, aki egy TikTok-videóban próbálta megtippelni négy versenyző életkorát. Becslése szerint mindegyikük elmúlt 32 éves, miközben a valóságban 24 és 26 év közöttiek. A videót több mint 11 millióan nézték meg, és több ezren szóltak hozzá azzal kapcsolatban, hogy a botox és a többi szépészeti injekció öregítő hatást kelt a páciensekben.

Teljesítmény nincs, hatalmas száj van

Az NBC cikke szerint a kozmetikai eljárások kilencvenes években kezdődő fellendülése az elmúlt években a fiatalokra is kiterjedt, részben a közösségi média hatására, amely normalizálta a töltőanyagok és a botox használatát az apró hiányosságok kezelésére. A különböző beavatkozások ezáltal teljesen elfogadottá váltak. 

Egyre többen kezdtek el azzal foglalkozni, hogy ki mit csinált a testével, milyen beavatkozásokon esett át. Kylie Jenner, a celeb, aki a töltőanyaggal elért telt ajkak népszerűsítéséről ismert, nemrégiben tiltakozott a bántó megjegyzések ellen, amelyeket a múltban végzett plasztikai műtétjeivel kapcsolatban kapott.

Valóban szörnyű, irreális elvárás van a nőkkel szemben, hogy tökéletesen kell kinézniük, mégis természetesen

– mondta Sharon Gaffka is, aki 2021-ben a Love Island hetedik évadában versenyzett. Gaffka elmondta, hogy ideges volt, amikor megértette a Love Island-effektust, ugyanis úgy érezte, hogy hozzájárult a jelenséghez, amely nyomást gyakorolt a fiatal nőkre, hogy plasztikai beavatkozásokat végeztessenek. Ez az élmény arra kényszerítette, hogy újra felfedezze önmagát, és azt, hogyan néz ki.

Elvégeztettem ezeket a beavatkozásokat, bejutottam a Love Islandbe, és azt az érzést keltettem a fiatal nőkben, hogy szükségük van ezekre az eljárásokra ahhoz, hogy vonzóak legyenek

– mondta Gaffka.

A szereplők többsége nem beszélt nyilvánosan a témáról, de Samantha Kenny – aki az említett orvos, Barrett videójában szerepelt, és nemrég kiesett a műsorból – egy interjúban elárulta, hogy az évad előtt botoxoltatott.

A téma különösen aktuális az Egyesült Királyságban, ahol lazább szabályok vonatkoznak a nem sebészeti kozmetikai eljárásokra, mint az Egyesült Államokban.

Ashton Collins, a kozmetikai szakemberek kormány által jóváhagyott nyilvántartására specializálódott Save Face igazgatója az NBC cikkében elmondta, hogy a szakembereknek nincs szükségük orvosi képzésre ezeknek a kozmetikai eljárásoknak az elvégzéséhez. Részt vehetnek egy- vagy kétnapos tanfolyamokon, beszerezhetik az engedély nélküli töltőanyagokat, és kevesebb mint egy hét alatt elkezdhetik a betegek injekciózását.

„A botox és a töltőanyagok esztétikai piaca szinte teljesen szabályozatlan, és bárki bárhol elvégezheti ezeket a kezeléseket" – mondta Collins.

Sharon Gaffka elmondása alapján az injekciót gyakran „csípésnek” nevezik az Egyesült Királyságban, ami által nem tűnik olyan jelentős beavatkozásnak, ugyanolyan alkalmi, mint a körmök megcsináltatása. Nyíltan beszélt saját tapasztalatairól az ajakfeltöltéssel kapcsolatban.

Az ajakfeltöltést vagy bármilyen töltőanyagot ugyanolyan komolyan kell venni, mint a mellplasztikát, mert súlyos következményekkel jár, ha valami rosszul sikerül 

– mondta.

Sharon King, a Brit Kozmetikai Ápolók Szövetségének alelnöke az NBC-nek elmondta, hogy van némi törekvés a kormányban a nem sebészeti kozmetikai eljárások szabályozására és minőségének javítására.

Rámutatott azokra az erőfeszítésekre, amelyek célja, hogy vizsgálják a különböző injekciós termékek és töltőanyagok minőségét. King azt is elmondta, hogy egy szabályozott engedélyezési rendszert szorgalmaznak, amely biztosítja, hogy azok, akik ilyen beavatkozásokat végeznek, megfelelő képzésben részesüljenek.

Egyeseknek az élete is ráment

Néhányan a közösségi médiában azon tanakodtak, hogy az idei Love Island szereplőgárdája általi kritikák ösztönöznék-e a fiatal nőket a természetesebb megjelenésre. Az egyik X-felhasználó ezt a szezont a legjobb töltőanyag-ellenes hirdetésnek nevezte, amit valaha látott.

Gaffka és Collins szerint az embereknek csak olyan eljárásokon lenne szabad átesniük, amelyek boldoggá és magabiztossá teszik őket. Fontos azonban, hogy az embereket felvilágosítsák arról, milyen potenciális kockázatokkal járnak a kozmetikai fejlesztések, milyen képesítéssel kell rendelkeznie annak, aki csinálja, és mi van a töltőanyagban.

A Love Island az évek során kereszttűzbe került azért is, mert nem támogatta szigetlakóit, miután két korábbi versenyző is öngyilkosságot követett el. „Tudjuk, milyen nehéz lehet, például amikor a Love Island versenyzői először jönnek ki a műsorból – mondta Gaffka. – Ez mentálisan nagyon megterhelő.