Csupán csomagokat állít össze, de a teljes jobboldalnál kiverhette a biztosítékot

2024.07.17. 17:03
Az egyre megosztóbb világban Becka Robbins arra összpontosít, amit a legjobban ismer – a könyvekre. A San Franciscó-i Fabulosa Books nevű könyvesbolt vezetője LMBTQ+-könyvcsomagokat állít össze, és küld olyan államokba, amelyeknek vezetője a republikánusok közül kerül ki, és ahol a szexuális kisebbségekről szóló kiadványok tiltva vannak.

„Könyveket nem tiltanak” – ez a felirat áll azokon a dobozokon, amelyekben szexualitásról, romantikáról és sok minden másról szóló kötetek vannak. A könyvcsomagokat az Egyesült Államokban, San Francisco Castro kerületében található pici, Fabulosa Books nevű könyvesboltban állítják össze ügyfelek adományaiból, aztán olyan embereknek juttatják el őket az ország bármely részére, akiknek arra szükségük van – írja az NPR.

A kezdeményezés Becka Robinstól, a Fabulosa Books tulajdonosától ered, akit egyenesen kiborított, hogy az ilyen típusú kötetek néhány állam iskolájában és könyvtárában már nehezen vagy egyáltalán nem elérhetőek. Köszönhetően a konzervatív jogvédő csoportok mozgalmának, és persze a törvényhozók által bevezetett tiltó szabályok miatt. Robins sokáig törte a fejét rajta, mit tegyen a jelenség ellen, 2023 májusában aztán adománygyűjtésbe kezdett, az összegyűlt pénzből pedig először egy nyugat-texasi Büszkeségközpontba, aztán egy alabamai LMBTQ-barát középiskolába küldött könyvcsomagot.

A kezdeményezésre hamar felfigyeltek, sokak számára rendkívül szimpatikussá vált. A folyamat beindított egy „lavinát”, és idővel egyre több támogató jelent meg, akik segíteni akartak Robinsnak.

„Akik nem olyanok, mint mi”

Becka Robbins szerint minden eddiginél fontosabb, hogy az ilyen típusú könyveket mindenki számára elérhetővé tegyék. „A szépirodalom megtanít álmodozni, figyelni és elfogadni. És arra, hogyan lépjünk kapcsolatba azokkal az emberekkel, akik nem olyanok, mint mi.”

Robins eddig 740 könyvet postázott, a könyvescsomagok értéke egyenként 300-400 dollár (mintegy 108 és 140 ezer forint), a postai költségtől függően.

A Florida állambeli Lakelandben található új Rose Dynasty Centerben a Fabulosa által adományozott könyvek már a polcokon vannak. Erről Jason DeShazo, a Momma Ashley Rose néven ismert drag queen beszélt, aki a helyi LMBTQ+ közösségi központot vezeti.

DeShazo családbarát drag előadó, aki fontosnak tartja az irodalom népszerűsítését. A megkapott könyvekből már kisebb könyvtárat rendezett be. 

Maga a gondolat is szomorú, amikor egy afroamerikai embernek kemény kutatómunkát kell végeznie, amíg egy könyvet talál, amely az afroamerikai közösség történetéről szól. Vagy egyáltalán bárki, aki nem hagyományosnak vélt módon él, »furcsa«, s talál egy könyvet, amely, úgy érzi, róla szól, őt reprezentálja

– tette hozzá.

Rekordszinten a könyvtilalom

A PEN America irodalmi szervezet közleménye szerint az Egyesült Államokban 2022 júliusától 2023 júniusáig az összes könyvtilalom több mint 40 százalékát Floridában vezették be, ez a mutató magasabb, mint bármely másik államban. Florida után Texas és Missouri érdemelte ki a „dobogós helyet”.

A KITILTOTT KÖNYVEK 30 SZÁZALÉKA AFROAMERIKAI, további 30 SZÁZALÉKA PEDIG LMBTQ-KARAKTEREKET VAGY TÉMÁKAT TARTALMAZ.

Az Amerikai Könyvtár Szövetség is megszólalt az ügyben, arról írtak, hogy „a könyvtilalom és a cancel culture rekordokat dönt”. És mindez már nemcsak a nyilvános könyvtárakban van jelen, hanem az iskolai könyvtárakban is. Hozzáteszik, hogy az információkat a különböző médiamegjelenésekből és a könyvtárosok beszámolóiból állítják össze, ami azt jelenti, hogy bőven lehetnek még olyan esetek, amelyekről ők sem tudnak.

A legátfogóbb kihívások gyakran a konzervatív szervezetektől erednek, mint például a Moms for Liberty, amely országszerte tiltakozó akciókat szervezett

– írja az Amerikai Könyvtár Szövetség.

The Washington Post cikkéből kiderül: az LMBTQ-könyvek eltávolítására irányuló kísérletek azt a célt szolgálják, hogy a gyerekeket megóvják a szexuális tartalmaktól. Az LMBTQ-szövegek kihúzásának második leggyakoribb oka az volt, hogy megakadályozzák a gyerekeket abban, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű emberek életéről olvassanak. 

Nyáry Krisztián a jelenségről korábban az Indexnek azt mondta, hogy a folyamat már évek óta tart a világban. Megfogalmazása szerint az Egyesült Államokban valóságos könyvtári háború dúl – attól függően, hogy republikánus vagy demokrata vezetés van hatalmon –, és az állami könyvtárak polcairól könyveket vesznek le, vagy azért, mert a homoszexualitás megjelenik bennük, vagy mert nem elég érzékenyek, például a metoo szempontjából.