Több száz milliót adnak a magyar zenészről szóló film elkészítésére

2024.07.19. 18:53
A Nemzeti Filmintézet hat televízió és stream szolgáltatásra készülő alkotás gyártásának támogatásáról döntött. Folytatódik a Kecskemétfilm Cigánymesék sorozata, portréfilm készül Illés Fanni paralimpikonról és dokumentumfilm Mándoki Lászlóról.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton.

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtótelevíziós alkotások is készüljenek. A Döntőbizottság ezúttal négy dokumentumfilm- és kétanimációs sorozat gyártására szavazott meg támogatást.

A legtöbb pénzt az Unio Film Kft. kapta egy Mándoki Lászlóról szóló dokumentumfilm elkészítésére, egészen pontosan 240 millió forintból gazdálkodhatnak. A jövőnk emléke: Béke címen fut majd az alkotás, amelyet Császár Tamás rendez. A film bemutatja, ahogyan a később Leslie Mandoki néven híressé vált zenész és két társa disszidál a kommunista Magyarországról, majd a világ leghíresebb zenészeivel közösen megszületnek azok a dalok, amelyek a progresszív rock műfaján keresztül a béke hírnökeivé váltak a hidegháború idején.

Illés Fanni világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, négyszeres paralimpikon, a 2024-es párizsi paralimpiai játékok versenyzője, aki elkötelezetten küzd a fogyatékossággal élőkkel szembeni sztereotípiák ellen. Hernáth Csaba és Korn Anita rendezők Illés Fanni portréfilm címmel készülő alkotása a kivételes sportoló inspiráló élettörténetén keresztül az anyaság, nőiség, kitartás, hit és (ön)elfogadás témáit járja körbe. A Speak Easy Project Bt. 20 millió forintot kap a gyártásra.

Magyar Nemzeti Levéltár címmel dokumentumfilm mutatja be a nemzetünk írott örökségét őrző intézmény és a benne dolgozó szakemberek titokzatos és innovatív világát. A Mészáros Attila rendezésében megvalósuló alkotás megismertet az intézményben használt legmodernebb technológiákkal és a dokumentumokhoz kapcsolódó izgalmas történetekkel. Mindezt 25 millió forintból viszi majd vászonra a Flatpack Films Kft.

A garázsban van a legkevesebb millió

A Kecskemétfilm gyártásában egyedi, 3D technikával készített népszerű Cigánymesék sorozat a cigányok eredettörténetéről, humorukról, a család fontos szerepéről, szerelemről, vándorlásról mesél. A sorozat újabb két epizóddal bővül, amelyek A lyukasztó eredete és Boldímó hegedűje című történeteket dolgozzák fel. 30 millió forint támogatást kaptak a kivitelezésre.

A Magyar Kormány Hungary Helps Programja a világ 40 országában több százezer bajba jutott embernek segít, hogy új életet tervezhessenek saját hazájukban. A program munkáját bemutató Magyarország segít sorozat most készülő, második évada emberi történeteken keresztül ismertet meg az afrikai és közel-keleti missziók során végzett munkával, rávilágítva az egyes vallási és iskolai közösségek megtartó erejére. Az ötletet 26,6 millióval díjazták.

Miklósy Zoltán és Herkó Attila író-rendező párosának olyan nagy sikerű animációs alkotások köszönhetők, mint a Janó Manó sorozat, vagy a Manieggs: Egy kemény tojás bosszúja. Legújabb animációs sorozatuk a Rozogarázs egy távoli bolygó furcsa, de mókás teremtményeinek életébe enged bepillantást, akik a „Rozsdás csavar kupa” versenyre készítik fel legkülönfélébb járműveiket.

A különleges látványvilágú, szórakoztató epizódok bemutatják a Rozogarázs istálló mindennapjait. Ez a produkció kapta a legkevesebb pénzt, 10,5 millió forintot.