A Nemzeti Színházban megsérült két színész visszatér a színpadra

Untitled-1
2024.07.20. 15:37
A következő szezonban vendégművészként léphet színpadra Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is a Centrál Színházban.

Az elmúlt hónapok viharos történései után a Nemzeti Színházban megsérült két színész, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia új játszóhelyre talált a Centrál Színházban. „A következő szezonban vendégművészként fontos szerepet játszik nálunk Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is” – közölte a budapesti teátrum Facebook-oldalán.

Egy nagy sikerű John Madden-film Sir Anthony Hopkins és Gwyneth Paltrow által megformált apa-lánya párosát alakítják majd Puskás Tamás rendezésében, a 2005-ös film alapjául szolgáló David Auburn-darabban

– írja a színház, hozzátéve, hogy a részletes évadtervük július végén érkezik.

Az elmúlt hónapok történései

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, 2023 novemberében a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetében megsérült a Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. A történtek után mindkettejüket meg kellett műteni. Az esetet követően Vidnyánszky Attila lemondott posztjáról, amit Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadott el, ezután a kulturális élet egyes szereplői, vezetői egymást váltva igyekeztek őt maradásra bírni és a szolidaritásukról biztosítani. Végül Vidnyánszky Attila visszavonta lemondását.

Februárban Vidnyánszky Attila miatt 86 napig nem tudtak új tagot választani a Nemzet Színészei, májusban pedig egy huszonnégy éves szokást szakított meg azzal, hogy a Nemzeti Színház igazgatójaként nem hívta fel Kulka Jánost, amikor Tordy Géza halála után őt választották a Nemzet Színészének.

Májusban kiderült, hogy 22 év után távozik a Nemzeti Színház társulatától Udvaros Dorottya, Vidnyánszky Attila ugyanis közölte vele, hogy nem kívánja meghosszabbítani a munkaszerződését. A színésznő szerint ennek az az oka, hogy a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, amit nem sikerült pótolni. Udvaros Dorottya távozásán túl nem tér vissza a még 2023-ban súlyos balesetet szenvedett Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem. Ezenfelül Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, illetve Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban távozott az intézménytől.

(Borítókép: Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. Fotó: Koszticsák Szilárd, Czeglédi Zsolt / MTI)