Így hűthetjük le magunkat a legegyszerűbben

PAP 7028
2024.07.21. 15:49
Tombol a forróság. Pláne Budapest belvárosában. Aki csak tud, menekül a különböző vízpartokra. De a fővárosban akad egy hely, ahol ha fizikailag nem is, de legalább lelki értelemben lehűthetik magukat.

Nem gondoltuk volna, hogy egyszer a Várkert Bazárban fogunk hűsölni. És most nem a hűsítő klímáról beszélünk. Ha úgy vesszük, egy igazi vizuális felfrissülésben volt részünk, ami mindenki hangulatára hatni fog, és még csak fizetnünk sem kell érte. A Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria a jól bevált recept alapján főzött, ami minden évben megörvendezteti a látogatókat. „Nyár a parton – folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel” címen nyílt meg a szabadtéri tárlat, amely fantasztikus magyar festők egészen egyedi munkáit mutatja be.  

A Várkert Bazárban hagyomány, hogy a nyár beköszöntével vízparti tematikájú kiállítással kedveskednek a látogatóknak. Az elmúlt években a magyar tenger világát varázsolták a főváros szívébe, idén viszont a Magyar Nemzeti Galéria gazdag festészeti gyűjteményéből láthatnak válogatást az érdeklődők. A most kiállított tablók képein többek között Magyarország legismertebb vizei, a Duna és a Balaton láthatók, de emellett a magyar művészek kedvenc tengerparti helyszínei is megjelennek, mint az olasz La Spezia-öböl vagy a Messinai-szoros partján fekvő festői város, Scilla.

A tárlat a 20. századi festészet meghatározó magyar festőinek, Aba-Novák Vilmosnak, Egry Józsefnek, Csontváry Kosztka Tivadarnak, Ferenczy Károlynak, valamint Vaszary Jánosnak a nyári tematikájú alkotásait mutatja be. A Balatonon békésen csónakázók nyugalma, a tengerparton labdázók vidámsága, a kikötők és strandok harsány színei mind-mind a nyár szépségét jelenítik meg. 

Lecserélték Szoboszlaiékat

A képeket nézve tényleg elviselhetőbbnek tűnik a forróság.  A tárlaton 10 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 19 tablófelületen keresztül próbálják közelebb hozni a nyári fürdőzés örömeit, a vízparti tájak hűsítő, megnyugtató hangulatát. A kiállítás célja, hogy a 10 éve megújult Várkert Bazárba látogatóknak bemutassák, hogy a legnevesebb hazai festőink hogyan örökítették meg egykor a nyár legszebb pillanatait.

Korábban az Eb-n megkérdőjelezhetően szereplő magyar válogatott tagjai szerepeltek a felületeken, de be kell vallanunk, hogy a mostani látvány sokkal inkább megnyugtatja az ember lelkét. Az ikonikus festők utánozhatatlanul ábrázolták a „magyar tengert”, amely így különböző arcait képes bemutatni az érdeklődőknek. Festőink nem szomorkodtak, az élet napos oldalát kémlelve alkották képeiket, amelyek között van olyan, amit sosem lehet megtekinteni, annak aprósága és sebezhetősége miatt.

A kiállítás megnyitóján Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs és marketingigazgatója, valamint dr. Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese is mondott egy rövid beszédet, amit Deák Kristóf és Pataki Noémi Kata táncprodukciója koronázott meg. A látványos produkció nem jöhetett volna létre György Andrea nélkül, aki hegedűn kísérte a táncosokat, helyenként pedig énekelt. Hiba nélkül.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)