Ezt a helyszínt semmiképp sem érdemes kihagyni a Sziget Fesztiválon

SZZ0735
2024.07.21. 08:05
Az Iparművészeti Múzeum egyedüli múzeumként lesz jelen a 2024-es Sziget Fesztiválon. Az intézmény Szecessziós Detox néven hozott létre pihenőpontot, amelyet Koren Zsolt, a múzeum kommunikációs vezetője mutatott be az Indexnek.

Nem ez az első év, hogy az Iparművészeti Múzeum ott lesz a Szigeten, körülbelül húsz éve kerültek be a fesztivál programjába. Az intézmény eleinte a Múzeumi Negyed névre keresztelt programhelyszínen osztozott más múzeumokkal, a helyszín azonban néhány éve megszűnt. 

Az Iparművészeti Múzeum ennek ellenére továbbra is meghívást kapott a fesztivál szervezőitől, így 2021 óta már önálló programhelyszínként települ ki az intézmény.

Szerintünk ez visszaigazolja, hogy az évente megújuló programunk érdekes a fesztivál szervezői és közönsége számára is

− fogalmazott Koren Zsolt.

A múzeum összes programját és kitelepülését, közük a Sziget Fesztiválon történő megjelenést is az intézmény kommunikációs és közönségszolgálati munkatársai szervezik, állandó stratégiai partnerünk pedig a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány társulata.

Itt bárki felfrissülhet

A Sziget Fesztiválon számos programhelyszín − köztük az Iparművészeti Múzeum − kiemelt feladata, hogy nyugalmas és relaxáló nappali aktivitásokat biztosítson a fesztiválozóknak.

Hangsúlyosan délutánonként, az esti koncertek előtti időszakban lehetőséget teremtünk a kulturált feltöltődésre a Hajógyári Sziget csendesebb részein, erre utal a detox szó. Frissítőkendővel, pihenőligettel, hideg almával és múzeumi élményekkel várjuk a látogatókat” − utalt a címre a kommunikációs vezető.

A múzeum egyik legfontosabb gyűjteménye a szecessziós műtárgyegyüttes, amelynek hatszáz kiemelt darabját a Ráth György-villában rendezték különleges enteriőrökbe. Jelenleg ez a múzeum elsődleges bázisa, ezért a hasonló megjelenéseiket is igyekeznek a századfordulóhoz igazítani.

SZZ 5905
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ − Iparművészeti Múzeum

Hogy kerül egy múzeum a fesztiválra?

Koren szerint a fesztivál célközönsége kis idő elteltével múzeumi célközönséggé válik.

A fiatal generáció a múzeumpedagógiai tevékenység fókuszában áll az év többi időszakában is. Azon dolgozunk, hogy felnőttként is aktív kultúrafogyasztók és kultúrahordozók maradjanak. A képzőművészet egyébként máshol is megjelenik a Sziget Fesztiválon, a legkoncentráltabban az ArtGarden nevű helyszínen, ahol független alkotók, galériák, kortárs műhelyek is várják a fesztiválozókat. 

A Szecessziós Detox mindennap 13 és 20 óra között várja a fesztiválozókat. A helyszínen századfordulós mintákkal lehet vászontáskákat dekorálni, ezenkívül az art deco stílusú arc- és térdfestés pultjánál is hosszú sorokra számítanak a szervezők. Az ITALművészeti múzeum című minikiállításon évszázadok szomjas története elevenedik meg.

Egyéb programok:

  • 15 órától Miss Wendy Wellcare szanatóriuma: századfordulós praktikák aznapra és másnapra
  • 19 órától Békebeli mutatványosok: Milyen világszám lenne belőled? Zsonglőr? Akrobata? Erősember? Próbáld ki a századfordulós cirkuszi sztárok világát a Mare Temporissal! A Szecessziós Detoxban ezúttal a tiéd a porond!

(Borítókép: Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ - Iparművészeti Múzeum)