Ennyiért árulják Mona Lisa egykori villáját

2024.07.27. 18:37
Ha valaha is elgondolkodott azon, hogyan élt a nemesasszony, Lisa del Giocondo – akit Leonardo da Vinci Mona Lisa című festménye ábrázol –, ne keressen tovább, a 700 éves történelmi villát Firenzében nemrégiben az ingatlanpiacon kezdték el hirdetni.

A hétszáz éves történelmi firenzei villa nemrég jelent meg az ingatlanpiacon, jelenleg 19,6 millió dollárért (több mint 7 milliárd forintnyi összegért) hirdetik. A 66 hektáros terület a Scandicci vidéken helyezkedik el, a rajta álló villa 1300 körül épült, 1498-ban pedig a Giocondo család tulajdona volt, nem sokkal azelőtt, hogy Leonardo megfestette volna Lisa del Giocondo nemesasszonyt, akit ma már mindenki Mona Lisaként ismer – vette észre a Kultúra.hu.

A villa végül az Antinori családhoz került, innen kapta a nevét: Villa Antinori di Monte Aguglioni.

A villa különleges művészeti és történelmi jelentőséggel bír, és be van jegyezve az Építészeti és Tájörökségi Felügyelőségnél. Az egész komplexum tökéletesen karbantartott, és jelenleg magánlakásként használja egy firenzei iparoscsalád

– mondta Diletta Giorgolo, az olasz Sotheby’s International Realty lakópark vezetője a Mansion Globalnak

Emeleti terasz, antik veranda

A négyszintes villa nagyjából 43 ezer négyzetméter alapterületű, 14 hálószobával és 15 teljes fürdővel. Ezenkívül előszoba, öt társalgó, étkező, könyvtár és otthoni edzőterem, valamint személyzeti helyiségek, lift, második emeleti terasz és antik veranda található az épületben.

Bár az évszázadok során felújítások történtek az épületen, a rezidencia számos korabeli részletet megőrzött, köztük egy sokszögű magánkápolnát, amely a hirdetés szerint „a tizenhetedik századi vallási építészet szép példája”.

Az ingatlanon további épületek találhatók: gondnokház, narancsház, üvegház és többféle mezőgazdasági épület.