Kegyetlenül bánik az internet népe a nők között bokszoló biológiai férfival

GettyImages-2164773117
2024.08.02. 15:07 Módosítva: 2024.08.02. 15:59
A biológiailag férfinak minősített algériai bokszoló, Imane Helif esete valódi kommentháborút indított el a világhálón, ráadásul rengeteg mém született a botrányos megítélésű ügyről.

Egyik botrány követi a másikat a párizsi olimpián: alig csillapodtak a kedélyek a túlságosan woke-nak és keresztényellenesnek titulált megnyitó után, újabb megosztó témától hangos a világsajtó. Újonnan a biológiailag férfinak minősített algériai bokszoló, a női 66 kilogrammos súlycsoportban küzdő Imane Helif került a kommentelők célkeresztjébe, miután a nyolcaddöntőben akkora ütést mért az olasz Angela Carinire, hogy az 46 másodperc után, könnyek közt adta fel a meccset. (A magyar ökölvívó, Hámori Luca szombaton éppen Helif ellen lép a szorítóba.)

Az internet népét megosztja a botrány: rengetegen támadják az algériai versenyzőt, mondván, szereplése nem igazságos a női bokszolókkal szemben, de legalább annyian támogatják a sportolót. A támogató üzenetek többnyire írásos posztokat jelentenek, a negatív hangvételű megjegyzések mémként jelennek meg a neten.

Helif kontra Tyson

A mérkőzés után azonnal beindultak a mémgyártók, több olyan poszt és videó is kering az interneten, amely Mike Tyson ellen állítaná ki az algériai ökölvívót, mi több, meg is nyeretné vele a mérkőzést. Ezen az e-card-generáló oldalon már karikatúra készült az egymásnak feszülő duóról, a kép pedig a kipattintott és vigyorgó Helif győzelmét ábrázolja.

A Facebookon is találni olyan parodisztikus posztokat, amelyek Tysonnal hozzák összefüggésbe a botrányos bokszolót. 

Imane Helif következő ellenfele Michaela Tyson 

− szórakozott egy vicces képeket megosztó oldal adminja.

„Össze tudnátok hozni egy tisztességes harcot Imane Halifnak? Ő is megérdemli, hogy versenyezzen. Az én javaslatom…” − írták egy másik posztban. Hogy Mike Tyson mit szól az őt (is) kifigurázó posztokhoz, nem tudni, mindenesetre nem biztos, hogy tetszik neki a látvány.

Súlyos üzenetek

A Mike Tyson-mémek piskóták ahhoz képest, amilyen posztok keringenek a témában. A legdurvább talán az a Twitter-bejegyzés, amely nők elleni erőszakként hivatkozik az ügyre. 

2024: Az év, amikor a nők elleni férfierőszak olimpiai sportággá vált

− jelent meg a brutális kép, amely egy erőszak elleni kampány fotója is lehetne.

„Egy XY-kromoszómás ember 47 másodperc alatt legyőz egy XX-kromoszómást az olimpián. Milyen meglepő...” − olvasható az ironikus mémen.

A botrány háttere

Helif már a tavalyi világbajnokságon sem indulhatott el, mivel egy vizsgálaton bebizonyosodott, hogy biológiailag férfi. Ahogy korábban megírtuk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2023-ban a magas tesztoszteronszint miatt zárta ki a sportolót, az idei olimpián azonban mégis elindulhatott. Az Algériai Olimpiai Bizottság kiállt Helif mellett, szerintük versenyzőjük egy lejárató hadjárat áldozata.

A híresztelésekkel ellentétben Helif nem férfi, és nem is transznemű sportoló, születéskor nőként sorolták be. Ez a besorolás a születéskor megfigyelt külső nemi szerveken múlik. Helif az anyakönyvi kivonat szerint tehát nő, a biológiai profil azonban már árnyaltabb helyzetet mutat.

Bár nőként született és nőnek vallja magát, a Business Insider India szerint Helif DSD-s vagyis egy nemikromoszóma-rendellenességgel járó nemi fejlődési zavarokat okozó betegségben szenved. Emiatt XY-kromoszómái és magasabb tesztoszteronszintjei vannak, ami a férfi sportolókra jellemző. Ez az emelkedett tesztoszteronszint vezetett oda, hogy megbukott a nemi alkalmassági teszten, és kizárták a 2023-as ökölvívó-világbajnokságról.

Az ügy alighanem sok tanulsággal jár majd, és minél hamarabb szakmai döntést kellene hozni. S bár a felháborodás nagy, sokan úgy nyilvánítanak véleményt, hogy nem feltétlenül vannak tisztában azzal, miről is van szó. Így azonban nem a megoldás felé terelik a figyelmet, inkább csak az ügy érzelmi hullámain lovagolnak, amivel sokakat bántanak meg. Nem csupán az ügy szereplőit, érintettjeit, hanem akár magát Mike Tysont is...  

(Borítókép: Imane Khelif az algériai csapatból a párizsi 2024-es olimpiai játékok hatodik napján. Fotó: Richard Pelham / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport