Ma van az egyik legkedveltebb magyar író, Mindentudó Gergely bácsi születésnapja

Gárdonyi.png
2024.08.03. 06:07
Az egyik legnépszerűbb magyar író nevét mindenki ismeri, pedig ez is csak egy a megszámlálhatatlan álneve közül. Képzeljük el, milyen lett volna, ha az Egri csillagok Don Gitárosz, Ista Pista vagy Katufrék Fekete Géza Pétör név alatt jelent volna meg. A lényegen persze nem változtatott volna, ugyanúgy megemlékeznénk ma is az író születésnapjáról, amit mi egy kvízzel ünneplünk.

Gárdonyi Géza 1863. augusztus 3-án született Ziegler Géza néven. Először az 1881. május 5-én, az egri Füllentő című lapban megjelent humoreszkjét szignálta Gárdonyi Z. Géza néven, az 1890-es évektől már kizárólagosan a Z. nélküli verziót tüntette fel művei fejlécén. Bizonytalan, hogy hivatalosan mikor változtatta meg nevét. 1882-es tanítói oklevele, 1884-es sárvári osztálytanítói bizonyítványa, 1885-ös házassági anyakönyve Ziegler névre szólnak, 1887-ben született első gyermekét már Gárdonyiként anyakönyvezték, néhány, az 1890-es évekből származó okmánya viszont még továbbra is Ziegler Géza néven érvényes.

Voltak azonban művei, amelyeket álneveken írt. A pesti Kálvin téri reformátuskollégiumban került a kezébe a Don Quijote, és Cervantes regénye akkora hatással volt rá, hogy újságíróként Don Gitárosz, Don Vigole, Don Copé álneveket is használta. Később Győrben újságíróként a dr. Yang, a török szultán nyugalmazott háremorvosa nevében osztogatta életvezetési tanácsait, néhány hónappal később Szegeden dr. William Black kelet-indiai orvos aláírással publikált.

De ismeretes Figurás Feri, Figurás Géza, Ista Pista, Katufrék Fekete Géza Pétör, Mindentudó Gergely bácsi, Mummery Róbert, Paprika János, Répa Matyi, Somogyi Lantos, Tamásffy dr., Vén Hegedős is mint írói álneve. Sőt, a parlament jeles figuráit már ismert íróként apja bujdosó álnevén, Nemeskéri Sándorként örökítette meg.

A szülinapos Gárdonyi Gézáról kvízünkből még sok érdekesség kiderül. Játsszanak velünk!

(Borítókép: Kutas László szobrászművész Gárdonyi Géza szobra Egerben. Fotó: MTI/Komka Péter)