Most tesztelheti, mennyit tud a születésnapos Udvaros Dorottyáról

O5A0576
2024.08.04. 08:40
Ma ünnepli 70. születésnapját Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Az 50-es években már színpadon állt gyerekszereplőként, karrierje során pedig rengeteg előadásban játszott, és a filmvásznon is gyakran láthattuk.

Művészcsalád gyermekeként valószínűleg nem volt kérdés, hogy milyen pályát választ Magyarország egyik legismertebb színművésze, akinek karrierje azóta is töretlen. 1954. augusztus 4-én született Budapesten, néhány évvel később pedig már a színpadon állt. Édesapja rendező, édesanyja színésznő volt, mindkettejükkel volt alkalma együtt dolgozni. 

1978-ban fejezte be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azóta pedig az ország egyik legfoglalkoztatottabb színésznője. Temérdek színházban megfordult már, játszott a szolnoki Szigligeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Bárka Színházban és a Nemzeti Színházban is. 

Felsorolni is nehéz lenne, hány legendás filmben játszott eddig élete során. Olyan alkotásokban szerepelt, mint a SztracsatellaA miniszter félrelép, a Te rongyos élet, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? vagy a Banánhéjkeringő. Legutóbb a Cicaverzum című filmben láthattuk, amely 2023-ban jelent meg a mozikban. 

Ön mennyit tud Udvaros Dorottyáról?

(Borítókép: Udvaros Dorottya. Fotó: Ajpek Orsi / Index)