Először letartóztatták, aztán a királyi család kitüntette

GettyImages-1831031246
2024.08.09. 05:45
Tengerbiológusnak készült, de a közösségi főiskolán annyira beleszeretett a szereplésbe, hogy végül a színészet mellett döntött. Gillian Anderson azóta nem csak a színpadon, de filmek és sorozatok tucatjaiban alakított maradandót, és lett napjaink egyik legnépszerűbb színésznője.

1968. augusztus 9-én született, gyerekként Amerikában, Puerto Ricóban és Angliában nevelkedett, így a brit angolt és az amerikait (Midwestern akcentust) is beszéli. Különc és lázadó tinédzser volt, az osztály bohóca, akit egyszer elő is állították.

Az érettségi estéjén letartóztattak, mert betörtem a gimnáziumba

– vallotta be Anderson a TV Guide-nak adott interjújában.

Pincérnőből világsztár

Anderson húszévesen pincérnőnek állt, hogy eltartsa magát, miközben meghallgatásokra járt. Először még csak a színház iránt érdeklődött, később a filmezésbe is beleszeretett. Tévézni sosem akart, végül Los Angelesbe költözött, és beadta a derekát: paradox módon a televíziós sorozatok hozták meg számára a várva várt népszerűséget.

aMikor szerepet kapott, úgy érezte, végre megtalálta helyét a világban.

Karrierje alatt kismillió díjra jelölték, többször nyert Emmy- és Golden Globe-díjat, 2018-ban csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, sőt ő a Brit Birodalom Rendje egyik kitüntetettje. Utóbbi elismerést a színjátszásért tett szolgálatáért kapta. 

Születésnapja alkalmából összeszedtünk néhány infót és érdekességet a színésznőről, így olvasóink egy kvíz keretén belül tesztelhetik tudásukat.

(Borítókép: Gillian Anderson a The Fashion Awards 2023 díjátadón 2023. december 4-én Londonban. Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images)