Holnap startol el a STRAND Fesztivál

2024.08.21. 16:00
Közel 200 koncert és program, 25 helyszín, számos cirkuszi show, kortárs képzőművészet, kertmozi, tábortűz, irodalmi vurstli, beszélgetések, reggeli jóga és a Balaton legmagasabb tornya, valamint fenntarthatósági és edukációs programok is várják a közönséget augusztus 22. és 24. között Zamárdiban a STRAND Fesztiválon. A MOL Nagyon Balaton egyik fő eseményén indul útjára a #nenézzfélre kampány, amely hazai klubok, fesztiválok és művészek részvételével hívja fel a figyelmet az iskolai bántalmazásra. A STRAND szombati napja egyben a Balaton Ünnepe, ahol bemutatják a Best of Balaton 2024-es ajánlatait.

A fesztiválon a legmenőbb hazai előadók lépnek fel, Azahriah és a Halott Pénz például idén kizárólag itt koncertezik a Balatonon. A nemzetközi felhozatalt a Chase & Status, Alok és Elderbrook erősíti, de Majka, a Bagossy Brothers Company, Krúbi, Beton.Hofi, a Carson Coma, Rúzsa Magdi és a Valmar is koncertet ad.

Az egyik legizgalmasabb helyszín a vízparti tábortűz lesz, ahol éjfél magasságában kezdődnek az akusztikus koncertek. A STRAND Fesztivál legfontosabb útjait és tereit hazai zenészekről – Fábián Juliról, Siklósi Örsről, Somló Tamásról és DJ Palotairól – nevezték el, így állítva emléket a felejthetetlen művészeknek.

Szinte az összes helyszín a cirkusz világát idézi. A STRAND Circus Morpheus Show-t Lakatos Márk rendezésében, Hundred Sins zenéjével, Vincze Tünde légi artistáival kifejezetten erre az alkalomra álmodták meg, de a Rippel fivérek és a Fővárosi Nagycirkusz is lélegzetelállító mutatványokkal érkezik a fesztiválra.

Művészet és tudatosság

A STRAND Fesztiválon indul útjára a #nenézzfélre kampány, amely az UNICEF-fel közösen, hazai fesztiválok, klubok és művészek részvételével a kortárs iskolai bántalmazásra hívja fel a figyelmet. A fesztivál megnyitójaként szerdán 15 órakor „Te segítesz annak, akit bántanak az osztálytársai?” címmel beszélget Miskovits Márton, Marsalkó Dávid és Manuel.

A kortárs magyar képzőművészet is megmutatkozik Zamárdiban. Egy vízparti pop-up galériában, valamint a STRAND számos pontján láthatók Barakonyi Zsombor, Bereczki Kata, Bukta Imre, Cserbik Rita, Ef Zámbó István, Fehér László, Kiss Tibor, Labrosse Dániel, Patrick Murakami, Osgyányi Sára és Sibitka Panni alkotásai. Weiler Péter generatív AI-programmal készült gigantikus, több mint 130 négyzetméteres műve pedig szintén a cirkusz világát idézi meg.

A szervezők fontos célja a fesztivál ökológiai lábnyomának csökkentése,

ezért szakértők segítségével fenntarthatósági rendszert dolgoztak ki, amelynek része a vendéglátás karbonlábnyomának csökkentése, a kerékpáros- és közösségi közlekedés támogatása, a helyi vállalkozók preferálása, a zajterhelés mérséklése. A fesztivál fenntarthatósági nagykövete dr. Buda Lorina geopolitikai szakértő pedig a mindennapokba könnyen beilleszthető „jó gyakorlatokkal” ismerteti meg a fesztiválozókat.

A STRAND Fesztivál augusztus 22. és 24. között Zamárdiban, a Balaton egyik legszebb panorámájú partján várja az érdeklődőket. A részletes program ide kattintva érhető el.