Kórházba került Trokán Péter

2024.08.28. 14:26
Lódarázscsípés miatt került kórházba Trokán Péter néhány héttel ezelőtt. A színész időben észlelte az allergiás reakciókat, így az orvosi ellátásnak köszönhetően sikerült megelőzni a bajt.

A veszprémi kórházban kezelték nemrég Trokán Pétert, akinél egy lódarázscsípés váltott ki allergiás reakciókat. A színész a Klubrádió műsorában idézte fel, hogyan élte meg az esetet.

Mint mondta, néhány hete paloznaki otthonában kertészkedett, amikor „kamikaze repülőgépként támadott rá egy darázs. A színész néhány méterre fűrészelte a fákat attól a hordótól, amelybe belefészkelték magukat az agresszív rovarok. 

Trokán Péter szerint nem mindegy, hogy pontosan milyen darazsak vannak az ember környezetében. A színészt minden évben megcsípik a rovarok, de korábban még nem tapasztalta, hogy érzékeny lenne rá. 

Elkezdett zsibbadni a szám, meg elkezdtem viszketni. Sok mindent olvastam már erről, mondom, fulladni még nem fulladok, de hát én soha nem voltam allergiás

– mesélte Trokán Péter.

A történtek után átment Csopakra, ahol a körzeti orvosától többféle injekciót kapott. Végül a veszprémi kórházba is be kellett mennie, ahol még hat órán át megfigyelésen tartották. „Kiderült, hogy innentől kezdve nekem figyelni kell erre. Azóta megcsípett még egyszer egy másik, egy kisebb, de nem lett semmi baj” – tette hozzá a színművész. 

Enyhe tünetekkel is érdemes orvoshoz fordulni

Ahogy az Index beszámolt róla, Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus szerint darázscsípés után enyhébb tünetekkel is érdemes orvoshoz fordulni, ebben az esetben hatékony lehet az immunterápia. Hevesebb reakcióknál pedig azonnal kórházba kell menni.

„Nem 100, de 99 százalékban az életveszélyes tünetek megjelenését, romlását ki tudja védeni az immunterápia. Probléma igazából akkor van, ha először jelentkezik darázs- vagy méhcsípés és annak a tünetei, és nem tudjuk előre, hogy ez a csípés hová fog kifutni. Van sajnos olyan is, de ez nagyon ritka, hogy semmiféle rendelkezésre álló lehetőség nincs a tünetek enyhítésére, és az érintett belehalhat egy csípésbe. Vérvétellel azért meg lehet állapítani, hogy kinek vannak olyan antitestei, amelyek nem biztosítják, de valószínűsítik, hogy egy komolyabb csípésnél tünetei lehetnek”  − közölte a szakember, hozzáfűzve, hogy valójában lényegtelen, melyik testtájon csíp meg a darázs, mert aki allergiás rá, annak a teste mindenképpen reagálni fog.

„A darázscsípés szúrása, ha bekerül a vérbe, akkor a keringéssel nagyon hamar eljut a szervezet más részeire is, és bárhol okozhat tüneteket. Ha valakit megcsíp egy darázs, és tünetei vannak, bármilyenek is, érdemes elmenni az orvoshoz, nagy tünetek esetén pedig mentőt kell hívni, mert a kifutása teljesen kiszámíthatatlan” − hívta fel a figyelmet az allergológus.