Béres Attila marad a Miskolci Nemzeti színház igazgatója

2024.08.29. 17:00
Béres Attila marad a Miskolci Nemzeti színház igazgatója. A rendező 2015-óta vezeti a színházat, most harmadik ciklusát kezdheti majd meg.

Mint megírtuk, Miskolcon a szakmai bizottság zárt ülésen hallgatta meg és véleményezte a Miskolci Nemzeti Színház főigazgatói székére pályázó két jelöltet, Béres Attilát és Horváth Ádámot. A testület a minisztérium által delegált színházközeli emberekből, továbbá a Miskolci Nemzeti Színház és az önkormányzat képviselőiből állt.

A célegyenesben két szakember között dőlt el a Miskolci Nemzeti Színház direktori széke. Egyikük Horváth Ádám operaénekes volt, aki az elmúlt 15 évben számos szakmai pozícióban tűnt fel hosszabb-rövidebb ideig, vetélytársa pedig Béres Attila volt, aki 2015 óta igazgatja az intézményt, és mivel ezúttal is megválasztották, hosszú idő után ő lett a színház első olyan igazgatója, aki egymás után három cikluson át vezeti a teátrumot. 

Nem változott semmi, mégis minden más lesz

A mostani döntés több okból is fontos volt, hiszen az új direktor nem csupán a teátrum helyi, szakmai nívójáért felel. A Miskolci Nemzeti Színház 2023 novemberében bekerült az Európai Színházi Unió tagjai közé

amit az eddigi művészeti vezetés sikerei hoztak meg,

így az új igazgató feladata lesz majd a nemzetközi kapcsolatok erősítése, ápolása is. Az együttműködés miatt több évre előre kell tervezni és döntéseket hozni, ezért volt fontos az intézmény vezetésének mielőbbi stabilizálása.

Talán a legjelentősebb európai színházi szervezet, igazi megtiszteltetés egyedüli magyar színházként a tagja lenni. Ez egy szakmai eredmény, hiszen másfél éven keresztül jöttek hozzánk, és nézték a különféle előadásainkat [...] A Színházi Unió tervei elsősorban közép- és hosszú távúak, de rövid távú terv például a Kolozsváron megrendezendő Interferenciák Fesztivál. Oda már hivatalosak vagyunk, csak még nem tudtam elfogadni, mert amikor kéne menni, jogilag nem vagyok már vagy még igazgató. Emellett jönnének hozzánk különböző európai színházak is. Az európai színházi vérkeringésbe kerülhet be ezáltal a miskolci színház, ami óriási győzelem

– emelte ki a tagság néhány előnyét Béres Attila a megválasztása előtt.

A régi-új direktornak Bazin Levente politikus a Facebook oldalán gratulált: „Gratulálok Béres Attilának, aki a következő 5 évben tovább vezeti a Miskolci Nemzeti Színházat! Béres Attila sikere a színház minden dolgozójának a sikere, és ez fordítva is így van. A színház egy óriási csapatmunka. Most különösen izgalmas évek várnak a miskolci teátrumra. Az Európai Színházi Unió tagjaként lehetősége nyílt Európa-szerte megmutatkozni a társulatunknak.”