Kihirdették, ki kapta idén a Kaszás Attila-díjat

2024.08.30. 19:21
2024-ben Balla Eszter kapta a Kaszás Attila-díjat. Az elismerést 2024. augusztus 30-án Szegeden, az Országos Színházi Évadnyitó keretein belül adták át.

Idén összesen 33 társulat jelölte egy-egy tagját a Kaszás Attila-díjra, majd a jelöltek titkos szavazáson maguk közül választották ki azt a három színművészt, akik továbbjutottak a közönségszavazásra. Ebben az évben Balla Eszterre a 6SZÍN társulatból, Ecsedi Erzsébetre, a celldömölki Soltis Lajos Színház jelöltjére, valamint Tóth Ildikóra, a Radnóti Színház tagjára adhatta le szavazatát a nagyközönség.

Végül 2024-ben Balla Eszter kapta a Kaszás Attila-díjat.

Balla Eszter 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés osztályában. Diploma után a Kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 2004-től szabadúszó. Jelentősebb színpadi szerepei: Chicago – Roxie Hart, My Fair Lady – Eliza, Lila ákác – Tóth Manci, West Side Story – Maria, Sweeney Todd – Johanna, Csoportterápia – Jetti, Párterápia – Joana Dorek. Jelentősebb filmszerepei: Moszkva tér, Kontroll, Kölcsönlakás, Egy szerelem gasztronómiája, Rengeteg – Mindenhol látlak.

A Kaszás Attila-díj a magyar nyelven játszó színművészek számára az egyik legfontosabb elismerés, a jelöltek ugyanis három szinten – a saját társulatukban, a szakmán belül és a közönség előtt – is megmérettetnek. A tizenhat évvel ezelőtt alapított szakmai díjjal a színészvilág Kaszás Attila öröksége előtt is tiszteleg: a fiatalon elhunyt színész ugyanis mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában.

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület által 2008-ban alapított Kaszás Attila-díj összmagyarságban gondolkodik, nyitva áll minden magyar nyelven játszó színművész, illetve színtársulat számára, öt alkalommal külhoni színművész vehette át az elismerést. A díj az eszmei értéken túl anyagi megbecsüléssel is jár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az elismerést támogató Raiffeisen Bank jóvoltából.

A Kaszás Attila-díj: a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Raiffeisen Bank összefogásával valósul meg. Az elismerést augusztus 30-án, a 2024. évi Országos Színházi Évadnyitó keretén belül adták át a Szegedi Nemzeti Színházban.