Hegedűs D. Gézát választották a Nemzet Színészének

SZS 20230421 6647
2024.09.03. 13:06
Hegedűs D. Gézát választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2024. július 30-án meghalt Király Levente helyére. A grémium szeptember 3-án hozta meg döntését.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre – írja a Nemzeti Színház, amely most bejelentette:

Hegedűs D. Gézát a július 30-án elhunyt Király Levente helyére választották.

Az elmúlt egy évben öt legendás színészt is elveszítettünk. 2023. május 8-án eltávozott Máthé ErzsiBalázsovits Lajos 2023. július 19-én, Csomós Mari november 18-án halt meg. Máthé Erzsi helyére a grémium Udvaros Dorottyát választotta június 26-án; Csomós Mari elhunytával december 15-én Pogány Judit lett a Nemzet Színésze;  Benedek Miklós, aki 2024. január 9-én hajtotta örök álomra fejét, helyére Csikos Sándorral egészült ki a színészgrémium. Tordy Géza idén márciusban hunyt el, helyére Kulka Jánost választottákA július 30-án meghalt Király Levente helyére pedig most Hegedűs D. Gézát választották meg új tagnak.

Ki Hegedűs D. Géza?

Hegedűs D. Géza Ibrányban született. Középiskolai tanulmányait Debrecenben végezte, ahol építészeti technikumba járt, de már akkor a mozi és a színház világa vonzotta igazán. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Horvai István osztályában végzett 1975-ben, majd a Vígszínházhoz szerződött, és azóta is a társulat tagja – olvasható a Vígszínház oldalán.

1987 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1992-ben elvégezte a rendező szakot is. 2000-ben megszerezte a DLA-fokozatot. Rendezőként olyan nagy sikerű produkciók fűződnek a nevéhez, mint A dzsungel könyve, a Sógornők, az Egy csók és más semmi vagy a Katharina Blum elveszett tisztessége.

Csaknem 150 színpadi szereppel, 40 rendezéssel és több mint 70 film-, illetve tévéjátékkal a háta mögött a mai napig nemzedékének egyik legtöbbet játszó, legaktívabb művésze.

Színházi munkái mellett a társadalmi felelősségvállalás egyik élharcosa. A Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak a tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Művészeti alkotótevékenységét számtalan díjjal és rangos kitüntetéssel ismerték el. A Jászai Mari-díjat 1980-ban, az Érdemes Művész kitüntetést pedig 1989-ben kapta meg. A Vígszínház Hegedűs Gyula-emlékgyűrűjét 1982-ben, a legjobb alakításért járó Ajtay-díjat pedig hétszer nyerte el. 2006-ban Harsányi Zsolt-emlékdíjjal jutalmazták. 2007-ben Kiváló Művész lett, valamint Örökös Tagság kitüntetést kapott. 2008-ban Gundel művészeti díjjal és Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal ismerték el gazdag pályáját. 2009-ben megkapta a Kossuth-díjat is.

(Borítókép: Hegedűs D. Géza 2023. április 21-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)