Lövöldözések történtek több helyen Németországban, legalább két ember meghalt

2024.09.05. 10:42 Módosítva: 2024.09.05. 12:30
Lövések dördültek az utcán éjszaka Németországban. A főváros egyik negyedében három férfit értek a találatok, egyikük nem élte túl a támadást. Az elkövető szökésben van. Frissítés: mindeközben Münchenben is volt egy lövöldözés.

Egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek Berlinben egy csütörtök hajnali lövöldözésben. Az incidens a Schöneberg városrészben történt, hajnali 1 óra magasságában. Három embert értek a lövések, egyikük meghalt, a másik kettő súlyos sérüléseket szenvedett.

Egy 42 éves török állampolgár életét vesztette a támadásban, de egy másik, szintén török társa is súlyosan megsérült.

Egy véletlenül arra bicikliző brazil férfit is eltaláltak a golyók. Őt már a helyszínen sürgősségi ellátásban kellett részesíteni. A BILD értesülései szerint a lövéseket egy piros BMW-ből adták le.

Az eset szemtanúi teljesen összeomlottak a látványtól, többen a földre rogyva zokogtak. Azt egyelőre még nem tudni, hogy hány lövést adtak le, és milyen fegyverből.

Az elkövető vagy elkövetők szökésben vannak. Hogy mi áll a gyilkosság hátterében, azt szintén nem tudják a hatóságok. A nyomozást átvette a gyilkossági csoport és az ügyészség. A tűzoltók, a mentősök és a rendőrök is nagy erővel vonultak ki a helyszínre.

Münchenben is lövöldözés volt

Nemcsak Berlinben, de Münchenben is lövések dördültek el csütörtök délelőtt. A két incidens pár óra különbséggel történt, de egyelőre nincs jele annak, hogy közük lenne egymáshoz.

A dél-németországi városban csütörtök reggel 

a rendőrök lelőttek egy férfit, miután az illető lövöldözni kezdett az izraeli főkonzulátus közelében.

A lövöldözés a Karolinenplatz környékén, egy második világháborús tárgyakat és náci dokumentumokat bemutató múzeum előtt történt, az izraeli főkonzulátustól nem messze. Az esetről egy amatőr felvétel is napvilágot látott a közösségi médiában.

A hatóság nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, rendőrségi helikopter körözött az égen. A német sajtó szerint a gyanúsított egy hosszú lőfegyverrel jelent meg a helyszínen, és a helyi rendőrőrsre lőtt vele, erre válaszolva lőtték le a rendőrök.

Az eset után azt közölték, hogy 

A támadót eltalálták ugyan, de nem halt meg.

A lövöldözésben öt rendőr volt érintett. A hatóságok megkérték a lakosságot, hogy kerüljék el a helyszínt. A BILD információi szerint a müncheni incidensnek nincs más gyanúsítottja a meglőtt férfin kívül.

Meghalt a müncheni támadó is 

Frissítés: Bajorország belügyminisztere utóbb közölte, hogy a müncheni támadás gyanúsítottja is belehalt sérülésébe – számolt be az MTI (a rendőrség először csak annyit közölt, hogy a gyanúsnak ítélt személyt eltalálták és súlyosan megsebesítették).

Az esetet „komoly incidensnek” nevezte Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter, és hangsúlyozta, hogy Németországban kiemelkedő fontosságú az izraeli intézmények védelme.

Az izraeli külügyminisztérium közölte: a főkonzulátus zárva volt az incidens idején, és a képviselet munkatársainak nem esett bántódásuk.