Ilyen különleges módon még sosem mutatták be a holokausztot

PAP 2001
2024.09.10. 19:19
Új oktatási programot indít a holokauszt bemutatására az Élet Menete Alapítvány – jelentette be Gordon Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón Gordon Gábor elmondta, hogy az Európai Unió támogatásával megvalósult Experience History projekt keretében egy utazókiállítást hoztak létre, amivel a következő másfél évben számos várost felkeresnek.

Az alapítvány „legújabb és eddigi legkülönlegesebb” szemléltető oktatási anyaga az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborok óriás makettjeinek segítségével mutatja be a holokausztot és annak szélesebb kontextusát, illetve a helyi zsidó közösséghez köthető eseményeket – magyarázta Gordon Gábor.

A projekt elsődleges célja, hogy a Z generáció a túlélők, az áldozatok és az elkövetők történeteinek felidézésével, informális oktatás keretében szerezhessen információkat a vészkorszakról

– fogalmazott a kuratóriumi elnök, hozzátéve: az Élet Menete Alapítvány 2004 óta mutatja be különböző oktatási projekteken keresztül a holokauszt borzalmait.

Gordon Gábor elmondta, hogy az oktatási anyag elsőként Karcagon lesz látható 2024. szeptember 18-án, majd ezt követően még ebben az évben ellátogatnak Nyíregyházára, Mátészalkára és Kassára is. A kiállítás 2025-ös állomásai: Székesfehérvár, Érsekújvár, Komárom, Szeged, Szolnok, Debrecen, Kolozsvár, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Balassagyarmat, Eger és Miskolc lesznek. 2026-ban Szombathelyen, Sopronban, Pécsen és végül Bécsben mutatják be a programot.

Az eseményen részt vett Boskovits István is, aki 1931-ben egy zsidó család egyetlen gyermekeként született a Somogy megyei Nemesviden. Több generáción keresztül orvos felmenőkkel rendelkezett. Apja katonai kitüntetése sem akadályozta meg azt, hogy az 1944-ben, a vidéki zsidóság deportálása során 13 éves korában szüleivel együtt az auschwitzi haláltáborba kerüljön. Később különböző kényszermunkatáborokat megjárva és szörnyű helyzeteket túlélve 1945 őszén keveredett vissza Magyarországra.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)