Megvan, melyik filmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra

2024.09.10. 14:55
Az Oscar-díjra nevező bizottság döntése szerint Koltai Lajos Semmelweis című filmje képviseli Magyarországot a nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjért folyó küzdelemben.

Megszületett az Oscar-díjra nevező bizottság döntése: Magyarországot a Semmelweis című alkotás képviseli majd a nemzetközi film kategóriában 2025-ben. A Koltai Lajos rendezésben, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készült filmet mintegy 350 ezren nézték meg a mozikban.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjakra minden ország egy mozifilmet nevezhet.

A magyar Oscar-nevezésről döntő testületben Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg vett részt, akik 18 mozifilm közül választottak.

Koltai Lajos rendező-operatőr filmje az „anyák megmentőjeként” világhírűvé vált magyar orvosról egyszerre idézi meg a XIX. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket.

Az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják majd  ki  az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra, és az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 2-án kerül majd sor Los Angelesben.