A belvárosi lét megváltoztatja az embert

2024.09.12. 13:35
Vajon hogyan jön létre az intuitív gesztusfestészet és a konceptuálisan építkező alkotás találkozása a kiállítótérben? Hogyan elegyednek párbeszédbe elmélyült, lényegkereső művek a groteszk, a világnak tükröt tartó ironikus felvetésekkel? Mi az összekötő elem a kétdimenziós olaj vászon táblakép, a 3D-s nyomtatott tárgy és a teljes teret betöltő installáció között? – Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Széphárom Művészeti Tér új csoportos kiállítása, amely 2024. szeptember 19. és október 20. között várja a látogatókat.

A művészi pozíciók, kifejezés- és megközelítésmódok, ikonográfia és szimbolika vagy akár a munkamódszer spektrumának különböző pontjait képviselő alkotók valamennyien a Belvárosban, az V. kerületben laknak. Csoportos kiállításukat már tizedik alkalommal rendezik meg a Belvárosi Művészeti Napok részeként.

De vajon mennyiben határozza meg az alkotók munkásságát a belvárosi lét, és milyen genius loci dolgozik a háttérben?

Bár némelyik alkotás tematizálja is a helyet, többségüknél komplex módon, jóval elvontabban tükröződhet a lokalitás szerepe.

Az ember lakókörnyezete nemcsak mindennapjait és a mentális térképén szereplő tájékozódási pontjait határozza meg, hanem idővel kialakuló helyidentitásával, a helyhez való kötődésével egyfajta kulturális közösség tagjává is válhat. Az alkotók mikrokörnyezete, valamint a rájuk nap mint nap ható esztétikai ingerek hasonlóak – az épített környezet mellett a levegő illata, hogy milyen tiszták a padok, mekkora a tömeg az egyes helyszíneken, vagy milyen nyelveken beszélnek körülöttük. Talán ezek az inspiráció gyakran megnevezhetetlen és észrevétlen forrását képező, sokrétegű impulzusok, azaz a Belváros tértapasztalatának közvetítése kötheti össze a műveket.

Ugyanakkor a művészek közös nevezőre hozásának kísérlete mellett érdemes a diverzitást, az anyag sokszínűségét ünnepelni. A tárlatra tekinthetünk akár belvárosi szalonként, amelyen válogatott művészek állítanak ki közösen, miközben önmagukat reprezentálják. A döntően a legfiatalabb generációhoz tartozó, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen néhány éve végzett művészek mellett néhány már befutott, neves alkotó is jelen lesz a kiállításon.

Cél a hagyományteremtés

A hagyományteremtés szándékával megvalósuló rendezvény célja, hogy a kerület kortárs alkotóinak platformot biztosítson alkotásaik bemutatására, ezzel is elősegítve a helyi művészeti színtér további élénkítését, a különböző művészgenerációk közötti dialógus megteremtését, valamint a közönséggel való szorosabb kapcsolat erősítését.

Az eseménysorozat kiváló alkalom arra, hogy – megerősítve a „Jövő városa” titulust – az V. kerületben élő neves kortárs alkotóknak lehetőséget biztosítson munkáik bemutatására, ezáltal a művészeti közeg összefogását, támogatását lehetővé téve. A szervező, Végh Júlia festőművész missziójának tekinti egy élő, művészeti közösség megteremtését, amely csoportos kiállítások formájában nyilvánulhat meg. A tervezett tárlattal az V. kerületben létrejöhet egy új művészeti kör, amely egyben platformja lehet egy új generációs, művészeti diskurzusnak, illetve színvonalas bemutatkozási lehetőségeket teremthet. Az ötödik alkalommal megrendezett BMN kortárs a Belvárosi Művészeti Napok nyitóeseménye, amely a Belváros-Lipótváros Önkormányzata támogatásával valósul meg.

Kiállító művészek: Barabás Márton, Barabás Zsófi, Baráth Áron, Baráth Ferenc, Barabási Albert-László, Beöthy Balázs, Benyovszky-Szűcs Domonkos, Dávid Zita, Gerber Márton, Gerber Pál, Ilona Keserü Ilona, Kusovszky Bea, Mayer Hella, Méhes Lóránt Zuzu, Milorad Krstić, Nemes Márton, Raffai Réka, Ruskó Márton, Sascha Labuda, Soós Tamás, Nyári István, Végh Júlia, Verebics Katalin, Véssey Gábor