Jön az új törvény, brutálisan érzékenyen érinti a pénztárcánkat

GettyImages-1708267338
2024.09.16. 16:04
Vészesen fogy az idő, 2024. október elsején új törvény lép életbe, amely szerint a könyvkiadók nem adhatnának 10 százaléknál nagyobb kedvezményt az új könyvekre. Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a következő időszakban a törvény hatályba lépése okán felmerülő változásokról, a pontos eljárásról, tennivalókról közvetlenül értesítenek minden érintettet. Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatívigazgatója szerint az előrendeléssel összefüggésben nem egyértelmű a törvény. Rédei Éva, a Láng Téka tulajdonosa úgy véli, hogy a szabályozás valószínűleg nem fogja elnyerni a vásárlók tetszését, mert mindenki szeret olcsóbban vásárolni. Szakács János, a budapesti Írók Boltja vezetője nem hiszi, hogy emiatt visszaesne a forgalom.

Hónapok óta beszédtéma a magyar kulturális közéletben, hogy egy új törvényjavaslat szerint a könyvkiadók nem adhatnának 10 százaléknál nagyobb kedvezményt az új könyvekre. A magyar könyvszakma ebben a formában nem támogatja a javaslatot. Egyrészt mert nem keresték meg őket az ügyben, és a társadalmi egyeztetésre mindössze négy napot kaptak, másrészt szerintük a kis kiadók csődbe mehetnek, ebből pedig a nagy könyvhálózatok sem jönnének ki jól. Úgy érzik, kivéreztetik őket.

A törvényjavaslat a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól érkezett, és áprilisban került a döntéshozók elé, akik elfogadták, így 2024. október elsejével hatályba foga lépni. Tehát a törvény határideje közeleg, ám még mindig nem egyértelmű, hogy a vásárlók mire számíthatnak, ezért megkerestük a hazai könyves piac néhány kulcsszereplőjét. 

Közvetlenül értesítik az érintetteket

Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri marketing- és kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta, hogy az érintett törvény magyarázata nem tisztük, a kérdéseket pedig az operatív teendők szintjén tudják megválaszolni.

Az árkötöttségi törvény az előrendelési kedvezményekre is vonatkozik, és a könyvkereskedő számára nem enged választást a kedvezmény mértékére vonatkozóan. A 2024. október 1-jét követően megjelenő és a jogszabály hatálya alá eső könyvekre ezért csak maximálisan 10 százalékos kedvezményt tudunk biztosítani az olvasóink számára. Ezt azt jelenti, hogy a Libri számára is jogszabályban meghatározott kötelezettség, hogy a vásárlás során biztosított kedvezmények, így bármely akció, a csomagolási, kézbesítési és postaköltségek átvállalása, a vásárolt könyv mellé adott ajándék együttes értéke nem haladhatja meg a könyv fogyasztói árának 10 százalékát

– fogalmazott Ludvig, hozzátéve, hogy a következő időszakban a törvény hatályba lépése okán felmerülő változásokról, a pontos eljárásról, tennivalókról közvetlenül értesítenek minden érintettet.

Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatívigazgatója elmondta, hogy igyekeznek még a határidő előtt kiszolgálni a vásárlókat azzal a kedvezménnyel, amivel megrendelték a könyvet. „Az október 1-je után megjelenő könyveket azonban maximum 10 százalék kedvezménnyel lehet eladni, még akkor is, ha a vásárló már év elején adott le rájuk előrendelést. Ilyen esetekben is igyekszünk megtalálni a jogszabálynak megfelelő megoldást.”

Külföldi tapasztalatok, kezdeti zavar

A Líra Könyv Zrt. kreatívigazgatója szerint az előrendeléssel összefüggésben nem egyértelmű a törvény. „Mi nem adunk 10 százaléknál nagyobb kedvezményt, de figyeljük, hogyan járnak el a versenytársaink” – mondta Nyáry Krisztián, aki úgy véli, hogy a szállítási költség és az ajándék is bele kell férjen a megjelenéstől számított egy éven belül a 10 százalékba.

Ha a csomagban régebbi könyv is van, akkor arra adhatunk nagyobb kedvezményt, például a szállítási díjból. Ha csupa új könyvet vásárol a vevő, akkor erre nincs lehetőség.

Arra a kérdésre, hogy az új törvény mennyire vetheti vissza a vásárlói kedvet, Ludvig Orsolya azt mondta, hogy a most életbe lépő hazai könyvtörvény nem példa nélküli, sok nyugati ország alkalmaz hasonlókat, az ottani tapasztalatok szerint közép és hosszú távon pozitív hatásai vannak az árkötöttségi szabálynak.

Szintén a külföldi tapasztalatokat alapul véve nem számítunk közép- és hosszú távon negatív vásárlói reakciókra.

Nyáry Krisztián így gondolkodik a kérdésről. „Reméljük, hogy semennyire. Inkább kezdeti zavarra számítunk. A boltokban a vevők nem tudják majd, hogy egy olyan könyv, aminek 2024 szerepel az impresszumában, megvásárolható-e 10 százaléknál nagyobb kedvezménnyel, ha valamilyen akció van éppen. Ezt az eladó is körülményesen tudja majd ellenőrizni. Mindazonáltal nem baj, ha a vásárló nem azt szokja meg, hogy a nagyobb kedvezmény automatikusan »jár«, hiszen akkor már nem kedvezményről beszélünk, hanem a borítón feltüntetett árnak nincs értelme.”

Szomorúan, de tudomásul veszik

Az ügyben független könyvesboltokat is megkerestünk. Szakács János, a budapesti Írók Boltja vezetője az Indexnek azt mondta, hogy a vásárlóik széles körben – diák, nyugdíjas, pedagógus – kaptak eddig is 10 százalék kedvezményt, szerinte őket nem érinti a változás. 

A szerzőknek szintén 10 százalékot adunk. Egyedül a Magyar Narancs előfizetőinek járt nálunk 20 százalék, ami most 10-re módosul. Gondolom, szomorúan, de tudomásul veszik. Előrendelés esetén sem lehet nagyobb kedvezményt adni, kivételről nem tudok

– fogalmazott az Írók Boltja vezetője, hozzátéve, hogy „a szállítási díjakat nem érinti, a csomagolás pedig a mi költségünk. Nem hinném, hogy emiatt visszaesne a forgalom. Igazából a kiadókat érintheti érzékenyebben, mert ők a saját kiadványaikat árulták 20–25 százalékos kedvezménnyel is” – vélekedett Szakács János.

Rédei Éva, a Láng Téka tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy az új törvény bevezetése a vásárlók tetszését valószínűleg nem fogja elnyerni, mert mindenki szeret olcsóbban vásárolni. 

Úgy gondolom, hogy az új törvény bevezetése nem veti vissza a Láng Téka forgalmát. Időnként vannak online megrendeléseink, de a vásárlóink immár 35 éve jellemzően személyesen keresik fel az üzletet, és nem igazán igénylik azt a fajta kedvezményt, amelyet a nagy terjesztők tudnak adni.

A Láng Téka vezetője hozzátette, hogy törzsvásárlói kedvezményt biztosítanak, minden könyvre egységesen 10 százalékot. Szerinte ez a kedvezmény többségében mindenhol egységes, annyiban viszont nem, hogy ők kisebb árrésből adják ugyanazt a kedvezményt, mint a Libri vagy a Líra, amelyek nagyobb árréssel dolgoznak.

Nagy nehézséget okoz

Arra a kérdésre, hogy az új törvény hogyan hathat a könyves piacra, a Líra Könyv Zrt. kreatívigazgatója így felelt: „Nem tudjuk, ezért lett volna jó, ha a kormány készít hatástanulmányt vagy betervez néhány hónapot, amikor konzultál a piaci szereplőkkel. 

Különösen nagy nehézséget okozott, hogy nem januártól vezetik be a törvényt, hiszen így év közben kell sok pénzért átprogramozni a webáruházakat, és rengeteg többletadminisztrációt is igényel. Pozitív hatásként arra számítunk, hogy a régebbi könyvek kereskedelme kicsit felélénkül, hiszen igazi akciókat csak azokra lehet bevezetni. 2026 januárjában tudjuk majd megmondani, hogy inkább jó vagy inkább rossz hatása van ennek a törvénynek.

Ludvig Orsolya szerint mivel az árkötöttségi törvény egységesen érinti a teljes hazai könyvpiacot, az olvasókat arra biztatják, hogy továbbra is látogassák a Libri Könyvesboltokat vagy a libri.hu-t, ahol ezután is több tízezer könyv széles választéka várja őket. 

Starcz Ákos, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja az Index.hu Zrt.-től és az Indamedia csoporttól függetlenül működő Libri–Bookline Zrt. igazgatóságának elnöke.

(Borítókép: Iuliia Burmistrova / Getty Images )