Orbitális botrány tört ki, a pénzügyminisztert az egyik bolthálózatból is kitiltották

AFP  20190516  1GI880  v1  HighRes  BelgiumEuPoliticsEconomy
2024.10.02. 08:06
Hatalmas felháborodást váltott ki a szlovák kulturális közéletben, hogy a kormány a könyvek áfakulcsát 2024 januárjától 23 százalékra akarta emelni. A könyves szakma összefogott, és felháborodásának adott hangot, attól tartva, hogy ez a szféra halálát eredményezheti. A nyomás hatására a szlovák döntéshozók mérlegeltek, és megváltoztatták az eredeti döntésüket.

„A könyvekre végül 5 százalékos áfa (DPH) vonatkozik majd, csakúgy, mint a nyomtatott kiadványokra, a folyóiratokra, magazinokra, e-könyvekre és a hangoskönyvekre” – jelentette be a közelmúltban Ladislav Kamenický (Smer-SD) szlovák pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a módosító indítványt a Smer képviselői nyújtják be.

A kormány eredetileg a könyvekre vonatkozó áfa 10-ről 23 százalékra emelését javasolta. Az államilag jóváhagyott tankönyvek áfáját 5 százalékra akarták csökkenteni. A hangoskönyvek esetében pedig eddig 23 százalékos áfát határoztak meg.

Kamenický azonban meggondolta magát, és legújabb közleményében bejelentette, hogy a kormány a csökkentett adókulcs alá sorol számos tételt, amivel a jelenlegi 10 százalékról 5-re csökken egyes termékek adóterhe. Idetartoznak majd az alapvető élelmiszerek, a gyógyszerek, a tankönyvek, a vendéglátás, a gasztronómiai ágazat és a szállásadás.

Mindent megtettem, hogy senki ne mondhassa, Kamenický 

 nem akarja, hogy műveltek legyenek az emberek. Sőt, többet is tettem: az e-könyvek áfája is alacsonyabb lesz

– hangsúlyozta a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a hangoskönyvek és az e-könyvek eddig a legmagasabb adókulcs alá tartoztak. Megjegyezte, oda fog figyelni arra, hogy a nagy könyvesbolthálózatok hogyan fogják csökkenteni a könyvek árát.

Minden tőlem telhetőt megtettem, és megvárom, mit fognak lépni a könyvesboltok, alacsonyabbak lesznek-e az árak 10-20 százalékkal

– fogalmazott Ladislav Kamenický.

Ladislav Kamenický korábban még úgy vélekedett, hogy a várható áremelkedés nem okoz majd gondot a lakosságnak, mivel szerinte könyveket különben is csak a tehetősebb réteg vásárol magának. A kormány tervei és a miniszter szavai komoly felháborodást váltottak ki. 

A Paraméter korábban arról írt, hogy az intézkedés elsősorban a szlovákiai magyar könyvterjesztés számára lehetett volna halálos, mivel a magyarországi terjesztők csak az áfa miatt 18 százalékos árelőnnyel indulnak. Mivel a magyarországi könyvpiac a szlovákiai magyarhoz képest többszörös méretű, ezért az árelőny ennél jóval nagyobb, ezért nem éri majd meg Szlovákiában magyar könyveket terjeszteni. A számok nyelvére lefordítva, míg egy áfa nélkül tízeurós könyv Szlovákiában 12,30 euróba kerülhet, Magyarországon 10,50 euróért árulhatják.

Kitiltjuk, kitiltjuk, kitiltjuk

A korábbi terv nagy port kavart a szlovák kulturális közéletben. Többen tiltakozásuknak adtak hangot. A Családi Könyvklub tulajdonosai például az alábbi közleményt tették közzé Facebookon:

A Családi Könyvklub tulajdonosai tisztelettel értesíti a könyvbarátokat, hogy a mai naptól 2024. szeptember 18. kezdve – Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminisztert – KITILTJUK – a Családi Könyvklub könyvesboltjaiból!

Azt is írták, hogy a szlovák pénzügyminiszter primitív, buta és öncélú kijelentésével olyan döbbenetes és minősíthetetlenül, aljas módon megsértette könyvesbolti vendégeiket, hogy másként nem tudnak tiltakozni, mint hogy 

A CSALÁDI KÖNYVKLUB KÖNYVESBOLTJAIBÓL – Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminisztert: KITILTJUK! KITILTJUK! KITILTJUK! KITILTJUK! KITILTJUK!

A poszt szerint a kitiltás meghatározatlan időre érvényes.

Öt százalék elfogadható volna

Bödők László, a Panta Rhei könyvesbolthálózat tulajdonosa korábban a Paraméternek azt mondta, ő Kamenický azon állításával sem értett egyet, hogy a könyveket a gazdagabb réteg vásárolja.

Nekünk teljesen más adataink vannak: a könyvek kétharmadát az átlagbérből vagy annál kevesebből élők vásárolják, mindössze 27 százalék az, amit a havi 1500 eurónál többet keresők vásárolnak meg

– mondta a Panta Rhei tulajdonosa, hozzátéve, abban bízik, hogy a könyvek alacsonyabb kulcs alá tartoznak majd. „A 19 százalék nem segítene, az csak lassúbb halált jelentene, az 5 százalék viszont már elfogadható volna.”

Úgy tűnik, hogy Szlovákiában összefogással ilyen eredményeket lehet elérni.

(Borítókép: Ladislav Kamenický szlovák pénzügyminiszter 2019. május 16-án Brüsszelben. Fotó: Emmanuel Dunand / AFP)