Kulka János: Kicsit fáradtan, de jól vagyok

fbd82186-7118-4b23-8b6a-f9418aab0e2c
2024.10.03. 09:53
Kulka János hosszú idő után újra a nagyközönség előtt énekelt egy koncerten, és több év után újra színházi bemutatója is volt. Tavasszal választották meg a Nemzet Színészei közé. Boldog, hogy újra színpadon állhat, amit a közönség mindenhol hatalmas szeretettel fogad.

Betegsége után sokáig reménytelennek tűnt, hogy Kulka János tud-e újra színészi munkát vállalni, ám 2019-ben már játszott a Trafóban az Árvácska című darabban. Most pedig hosszú idő után újra nagyközönség előtt énekelt egy koncerten, valamint a hétvégén több év után újra színházi bemutatója volt. Tavasszal választották meg a Nemzet Színészei közé, boldog, hogy újra színpadon állhat, amit a közönség mindenhol hatalmas hálával viszonoz.

Csak az RTL Fókusz stábja lehetett ott a darab próbáin, és a Kossuth-díjas művész exkluzív interjút is adott nekik.

Kulka János köszöni szépen, jól van, bár – elmondása szerint – kicsit fárad. Betegsége után sokáig kérdéses volt, hogy a színművész tud-e újra színházi munkát vállalni, de aztán 2019-ben a Trafóban már játszott az Árvácska című darabban. Az elmúlt években többször is keserűen nyilatkozott az életéről, de az új feladatok lelkesítik, és már nem tépelődik annyit az életén.

Megújultam, eltelt öt év, de jó

– összegezte jelenlegi állapotát, miután korábban azt mondta: betegsége óta sokat álmodik úgy, mint gyermek, és ez azóta sem változik. Most már csak furcsaságként éli meg, hogy bár hatvanhat éves, ennek ellenére „visszament gyerekbe”. 

Kulka János két éve énekelt újból, amikor megjelent a Pálmaszív, harmadik, önálló lemeze, amiből először nyilvánosan a Pozsonyi Pikniken adott elő néhány dalt. A Csákányi Eszterrel való közös koncertjeire hatalmas volt az érdeklődés, és a nézők örülnének, ha több hasonló alkalom lenne még. 

Tényleg más énem van, egy fal van előttem. A nézők kedvesek voltak, nagyon megkönnyebbültem. Négy dalt énekeltem, csodálatos volt

– beszélt a koncertfellépésről a Kossuth-díjas színművész.

„Könnyű volt, lebegtem”

A Fókusz együtt érkezett meg a premier előtti utolsó próbára, a Jurányi Inkubátorházba, ahol megkapta az információkat, és a stábbal az utolsó simításokat is elvégezték a díszletben. Még tavaly Herczeg Tamás színházi szakember ötlete nyomán kereste meg Kulka Jánost a rendhagyó előadás ötletével Csuja László rendező és Ágh Márton látványtervező.

A formabontó koncepció alapját az a hangoskönyv adta, amit 18 évvel ezelőtt mondott fel a színész Thomas Mann Halál Velencében című művéből. Az előadásban ebből játszanak be részleteket, amelyeket a színész némajátékkal kísér.

Szomorú darab, bonyolult, egy elmegyógyintézetben játszódik. Álmodom, öreg karmester vagyok

– beszélt karakteréről Kulka János, akinek a próbák jórészt arról szólnak, hogy miként lehetnének minél kifejezőbbek a gesztusai, az arcjátéka. Olykor csak a szemével játszik, mégis minden érthető. 

Nagyon sokat beszélgettünk Jánossal, akinek hihetetlen gazdag a játéka. Annyira sokféle érzelmi tartalom jelenik meg az arcán, annyira pontosan és finoman játszik, főleg talán azért, mert minden mozdulatot a testével, a gesztusaival, a tekintetével kell kifejeznie

– nyilatkozta a Fókusznak a rendező, hozzátéve, hogy egy színházi gesztussal fejezik be az előadást, ahol nemcsak az irodalom és a színház, hanem Jánosnak a személyes sorsa is megjelenik.

A műből készült klasszikus film a színész nagy kedvence, amit már vagy tízszer látott. Azt mondta, eleinte különös volt, hogy az egykori hangját kellett hallgatnia.

Fiatal voltam nagyon, szorgalmas, felkészült voltam, aláhúztam a szöveget. Kamaszkoromban olvastam Thomas Mann-novellát, csodálatos volt, de szomorú nagyon

– emlékezett vissza a már életében legendává vált művész, aki élvezte a többhetes próbákat, de el is fáradt tőlük. Koncerteken állt már egyedül színpadon, ám színházi szerepben ilyen még nem volt.

Könnyű volt, lebegtem, tényleg jó volt

– összegezte érzéseit a színész, aki egyébként is szeret egyedül lenni. Szerinte a darab a halálról szól, de – mint fogalmaz – jó így, nem volt ezzel rossz találkozni.

A közönség a premieren vastapssal jutalmazta a játékát. Kulka János továbbra is a bérelt házában él, visszavonultan, a kutyájával, ahol a díjai és a családi képek mellett a saját festményei is megtalálhatóak. Esténként inkább otthon van, sorozatokat, filmeket néz, színházba nem jár. Hetente egyszer gyógytornász és pszichológus foglalkozik vele, ideje nagy részében sokat gondolkodik. A hétköznapokban gyakran érzi az emberek szeretetét, ez pedig sok erőt ad neki a nehezebb, borúsabb napjain.

(Borítókép: Kulka János 2019. április 27-én. Fotó: Keleti Éva / MTI)