Woody Allen elárulta, mit tanult meg rögtön a karrierje kezdetén

2024.10.03. 19:42
Woody Allen felhagyott a filmkészítéssel, de az írással még mindig foglalkozik. 2024. október 4-én, a világon elsőként az Orlai Produkció mutatja be Allen új darabját, a Brooklyni mesét. A premierrel kapcsolatban a hvg beszélgetett a 88 éves író-rendezővel.

„Sosem fektetném a saját pénzem se filmbe, se színdarabba” − nyilatkozta Allen a hvg360-nak, aki már karrierje elején megtanulta, hogy saját pénzből soha nem készít semmit, ehhez pedig máig tartja magát. 

A filmes szakember az interjúban több dologra is kitért: 

  • A lopott Raffaello-festmény körül bonyolódó darab egy maffiafőnököt is bemutat: az alkotó gengszterek iránti vonzalma nem új keletű, és bár valódi gengsztereket nem ismer, a mozi rosszfiúi, a maffiózók és a cowboyok mindig lenyűgözték őt.
  • A western hősei, illetve a cowboyok ugyanakkor nem jelennek meg a filmjeiben: mint mondja, minden porcikájában nagyvárosi ember, a karaktereit is ez a nagyvárosi lét jellemzi.
  • A gengszterspecialisták, mint Francis Ford Coppola vagy Martin Scorsese, nehezen tudnák komolyan venni a Woody Allen-filmek alvilági alakjait, hiszen őket a maffiózók kemény arca érdekli. Bár Allen szereplőit nem lehet egy lapon említeni Coppola vagy Scorsese gengsztereivel, a rendező úgy érzi, jó munkát végzett a saját maffiózóival.
  • Woody Allen még Donald Trumpot is rendezte, aki a Sztárral szemben című filmjében szerepelt − két egész percen át. A rendező szerint azonban nem Trump, hanem ellenfele, Kamala Harris nyeri az idei amerikai elnökválasztást.
  • Bár a film egy műgyűjtésről szól, Allen sosem gyűjtötte a festményeket. „Ha belekezdek, méregdrága szenvedélynek tettem volna ki magam” − mondta.
  • A szerzőből nagyon könnyen jönnek a viccek, néha túlságosan is, hiszen egy-egy poén gyakran elveszi a hitelességét a pillanatnak. „Sikerül megnevettetni a nézőt, de valami elvész.
  • A Brooklyni mesét a pandémia alatt írta, ám a munkafolyamatot szinte semennyire nem zavarta meg a járvány, hiszen életének nagy részét négy fal között, az íróasztal felett tölti. 
  • Forgatókönyvet sokkal könnyebben ír, mint rendez, hiszen az írás sokkal improvizatívabb dolog, mint a dirigálás. 
  • Nemrég azt mondta, belefáradt, hogy előteremtse a pénzt a filmjeihez, ezért már nem is tervez újat, ott van ugyanakkor Coppola, aki új filmjét, a Megalopoliszt a saját pénzéből készítette. Utóbbi filmje 120 millió dollárba került, míg Allen filmjei ennek a töredékéből, 15 millióból kijönnek.

Mi látjuk először

Júliusban az Index is megírta, hogy Szabó Máté rendezésében kerül színpadra a Belvárosi Színházban debütáló Brooklyni mese, amelyet Woody Allen írt a koronavírus-járvány alatti lezárások idején. A főbb szerepeket Mészáros Máté, Járó Zsuzsa és Schruff Milán alakítja.

Woody Allen a rá jellemző emberismerettel és humorral tárja elénk az emberi kicsinység és nagyság egész tárházát. Nagy büszkeség, hogy előadásunk ősbemutató, a darabot a magyar közönség láthatja először a világon

– áll az Orlai Produkció közleményében.