Így még senki sem látta Mucsi Zoltánt

2024.10.04. 18:41
A közönség különleges kiállításon találkozhat korunk egyik legmarkánsabb színművészével, Mucsi Zoltánnal.

Október 4-én, 19 órakor a Freyler Art Galériában nyílik Marosi Viktor fotókiállítása, a MUCSI12× + A TÖBBI.

A tizennyolc portré az azonos című fotókönyv kibővített tartalma – amit Mucsi és Marosi eredetileg online fotósorozatnak szánt – egyben „tisztelgés azok előtt, akik a jelenlegi világunk esztétikai és morális alapelveit erősen befolyásolták”. 

A sorozatban Mucsi Zoltán politikusok, színészek, vagy épp képzőművészek bőrébe bújik. Így született meg a Mucsi 12× című öröknaptár, majd a fotókiállítás, amelyet a fotós szülővárosában, Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban mutattak be először.

Az egész úgy kezdődött, hogy a világra kitették a »Zárva« feliratot, mi meg kitaláltuk, hogy Kapa bújjon bele ismert, valós és kitalált karakterekbe, így hozva létre kulturális és történelmi reflexiókat az év tizenkét hónapjára. Három hosszú napra összebútoroztunk egy fotóstúdióban, aztán a harmadik nap végén nem akartunk hazamenni. Mert jó volt együtt gondolkodni, vitázni, alkotni, főleg egy olyan időszakban, amikor az alkotás öröme luxuscikknek számított.

– mesélte a munkáról Marosi Viktor.

Színpadon vagy filmben a szerző mondatokat ad nekem, és azok a mondatok találkoznak a sorsommal, a személyiségemmel, az alkatommal, megszületik valaki, aki nem 100 százalékig az, akit a szerző megírt, de nem is én vagyok, hanem a kettő ötvözete. Nem elég csak a fejtartását gyakorolni valakinek, lelket is kell adni neki, különben üres báb lesz – ez hol jobban sikerül, hol kevésbé

– vélekedett Mucsi Zoltán

Marosi Viktor jelezte, hogy a Freyler Art Galériában bemutatják azokat a fotókat is, amelyek végül nem kerültek be a könyvbe vagy a korábbi kiállításokra.

A tárlat 2024. november 3-ig nyitvatartási időben ingyenesen látogatható.