Fontos díjat kapott, a jutalom egy részét máris eladományozta

2024.10.09. 13:12
László Noémi kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját, amelyet a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kilencedik alkalommal ad át.

A Csáth Géza-díj a Fiatal Írók Szövetsége 2016-ban, kizárólag adományokból alapított irodalmi díja, melynek kuratóriumát a FISZ-tábor nulladik napjának mindenkori résztvevői alkotják. Ahogyan az eddigi években, úgy László Noémi is az Oltalom Karitatív Egyesületnek adományozza a díjjal járó jutalom egy részét.

2024-ben László Noémi kapja a Csáth Géza-díjat.

A kolozsvári író-költőnek 1995 óta önállóan hét verseskötete, két gyerekverskötete és egy regényfordítása jelent meg. Legutóbbikötete, a Pulzus a Prae és a Lector Kiadó gondozásában jelent meg 2023-ban. László Noémi versei játékos és klasszikus formákba öntve oly könnyedén siklanak olvasás közben, mint „futó habok szíjas hidak alatt”.  

A kitüntetést 2016-ban Kabai Lóránt, 2017-ben Orcsik Roland, 2018-ban Csehy Zoltán, 2019-ben Terék Anna, 2020-ban Nemes Z. Márió, 2021-ben Elekes Dóra, 2022-ben Tóbiás Krisztián, 2023-ban pedig Vincze Ferenc kapta. A Csáth Géza-díjat a FISZ 2024. október 25-én adja át a Magyar Írószövetség Bajza utcai épületében 18 órától. Ahogyan az eddigi években, úgy László Noémi is az Oltalom Karitatív Egyesületnek adományozza a díjjal járó jutalom egy részét.

Az ünnepélyes díjátadó mellett a Fiatal Írók Szövetsége őszi programmal is készül: a Mindenszettek – öltözz be a kedvenc szellem-íródnak! elnevezésű rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Szétszakított családból érkeznek

A Fiatal Írók Szövetsége fáradthatatlanságát bizonyítja, hogy egyéb érdekes és informatív programmal készül, legközelebb a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetével együttműködve 2024. október 10–11-én rendezi meg Életformák (Család – Élet – Irodalom) című irodalomtörténeti konferenciáját.

A tanácskozás hozzásegíthet minket annak megértéséhez, hogy miképpen erősítette meg (esetleg hozta létre) a szépirodalom azokat a kategóriákat, mintázatokat, amelyek szerint megkülönböztetjük az embercsaládokat az állati, növényi szerveződésektől, vagy amelyek mentén az ideális családokról gondolkodunk. 

De olyan kérdéseket is feszegetnek majd, hogy milyen hatással lehet egy drámai mű megvalósulására, ha annak szereplői csonka, szétszakított vagy kivándorló családból érkeznek, lehet-e családregényt írni az Egy családregény vége után, avagy miért jelenik meg egyre gyakrabban és komplexebben az anyai beszédpozíció a kortárs költészetben? 

Többek között ezen témák képezik az Életformák-konferencia fókuszát, azonban nemcsak az irodalomtörténet iránt érdeklődőket várják a konferencia szervezői, ugyanis a Vágott Méret címmel útjára induló sorozat részeként Urbán Andrea fog beszélgetni Nagy Dániellel és Majláth Ákossal közelmúltban megjelent versesköteteik kapcsán költészetről, hatásról, családról.

A programsorozaton Balajthy Ágnes, Bednanics Gábor, Császár Tímea Irma, Falusi Márton, Fodor Péter, Hocza-Szabó Marcell, Juhász Tibor, Kulcsár-Szabó Zoltán, L. Varga Péter, Mezei Gábor, Pataki Viktor, Simon Attila, Szirák Péter, Urbán Andrea, Vincze Richárd előadását lehet megtekinteni.