Ebbe már csak „belepusztulni” lehet – kilátástalan helyzetbe került Magyarország egyik legjobb zongoraművésze

319446ca-4f08-41ff-986a-79df188f52b3
2024.10.12. 15:01
A Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Fejérvári Zoltán egy Facebook-bejegyzésben azt írta: az állami rendszer hiányosságai miatt tragikus helyzetbe került, és hiába próbált segítséget kérni, eddig mindenhonnan elutasították.

Fejérvári Zoltán – aki kiemelkedő művészeti tevékenysége elismeréseként 2024-ben részesült Liszt Ferenc-díjban – a Facebookon tett közzé egy posztot. Azt írta: „Nagyon ritkán nyilvánulok meg a közösségi médiában, szinte soha. De most – azt hiszem, a végső tehetetlenségemben (hányszor hittem azt, hogy ez lesz a végső) – megteszem.”

„Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy olyan helyzetben leledzik a családom, amilyen helyzetet elképzelni, kitalálni a legvadabb, legelvetemültebben kreatív fantázia sem képes. Ma Magyarországon nagyon-nagyon sok ember van végletesen kiszolgáltatott, reménytelen helyzetben. Szegények, idősek, szegény és idős betegek, hajléktalanok, romák, melegek, bántalmazottak, hadd ne folytassam a sort” – írta Fejérvári Zoltán, majd hozzáfűzte: 

De nem csupán ők. Szerető, a gyerekeidért mindent megtevő, relatíve jómódban élő családként is találhatod magad olyan helyzetben, amibe LEGÁLISAN belepusztulhatsz. Merthogy lepattansz a rendszerről.

A zongoraművész később közölte, hogy miről van szó konkrétan. „Másfél éve élünk négyen egy lehetetlen helyzetben, egy autista nagykamasszal, aki néha kedves (akkor nagyon), de túlnyomórészt súlyosan bántalmazó. Nincs intézmény. Ami volna, nem fogadja. A szülő és KIS TESTVÉR belehalhat. Nem lesz felelős.”

Elutasító válaszok mindenhonnan

Fejérvári Zoltán ezt követően azt is felsorolta, hogy kikhez próbáltak fordulni ezzel a problémával, és milyen hivatkozásokkal hárították el: 

  • „Iskola: »Bocsánat, ezt nem a mi feladatunk kezelni, újra lehet hozni a gyereket, ha beállították a gyógyszert.«
  • Autista lakóotthon: »Majd felvesszük, ha nem agresszív.«
  • Pszichiátriai betegek otthona: »Majd felvesszük, ha nem agresszív.«
  • Egészségügy: »Nagyon nehéz helyzet. Mi minden lehetségest megpróbáltunk, tessék most már hazavinni.«
  • Pszichiátria: »Hát, ez nem a mi hatáskörünk, sajnáljuk«” – idézte a válaszokat. 

„Magyarul: törvényesen belepusztulhatsz, csak légy szíves, otthon tedd, ne a mi orrunk előtt” – írta Fejérvári Zoltán, majd hozzáfűzte: „Úgyhogy itt állok jól szituált művészemberként, és tárgyalok a gyámhatósággal, hogy vegyék állami gondozásba a fiamat. Ez az állam vegye. El lehet képzelni, milyen lesz az a gondozás.”

Ezt úgy hívják: áldozat. Beáldozzuk egy matematikai példa nyomán: vagy 4/0, vagy 1/3. Jó reggelt, Magyarország!

– zárta posztját Fejérvári Zoltán.

A zongoraművész egyébként tavasszal a Liszt Ferenc-díjjal járó pénzjutalmat jótékonysági célja ajánlotta fel, és közölte: az autistákat segítő Világom Alapítványt kívánja támogatni az állami kitüntetéséhez járó díjazással.

(Borítókép: Fejérvári Zoltán zongoraművész a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában 2022. augusztus 13-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)