A Gomorra szerzője szerint Orbán Viktor egyes személyeket tesz célponttá

GettyImages-605846500
2024.10.22. 07:37
„Orbán Viktor stratégiája gyakorlatilag a tekintélyelvűséget újította meg. Az övé nem olyan, mint egykoron a náci Németországé vagy az Augusto Pinochet vezette Chiléé volt. A magyar miniszterelnök egy másik formát teremtett, Giorgia Meloni pedig a tanítványa” – mondta az Indexnek Roberto Saviano olasz sztáríró a 76. Frankfurti Könyvvásár helyszínén.

„Giorgia Meloni Orbán Viktor tanítványa” – mondta Roberto Saviano az Indexnek a 76. Frankfurti Könyvvásár helyszínén, ahol olyan kitartóak voltunk, hogy az olasz író – testőrök gyűrűjében – végül adott egy miniinterjút a lapunknak. A sztárszerző az Indexnek is nyilatkozott a Frankfurti Könyvvásáron. 

Ahogy azt korábban megírtuk, hosszú hetekig attól volt hangos az olasz sajtó, hogy egyik legnépszerűbb írójuk, Roberto Saviano nem került be a Frankfurti Könyvvásárra utazó százfős küldöttségbe. Az írók fellázadtak a döntés ellen, és egyenesen elítélték az olasz politika cenzúrakísérleteit, a kultúrába való beavatkozását, és azt kérték, hogy a Frankfurti Könyvvásár alatt tarthassanak egy konferenciát, amelyen a fenti problémákat meg lehet vitatni. Ez a programsorozat aztán meg is valósult.

A tekintélyelvűség megújítója

Roberto Saviano két eseményen is részt vett a Frankfurti Könyvvásáron, amelyeken többnyire arról beszélt, hogy a politika hogyan avatkozik bele a kultúrába. Elmondása szerint „a cenzúra új formája abból áll, hogy disszidenssé tesznek”. Az Index mindkét eseményen részt vett, s miután kitartóak voltunk, a második után az olasz író egy miniinterjút is adott. Először azt kérdeztük meg tőle, miért nyilatkozta azt az olasz La Repubblicának adott interjúban, hogy Giorgia Melonit Orbán Viktor ihlette. Roberto Saviano az Indexnek azt mondta, hogy két okból tette ezt.

Először is, Giorgia Meloni maga mondja, hogy Orbán az ő referenciája, ezt fényképekkel és szelfikkel is kinyilatkoztatja. Másodszor, Meloni politikai munkamódszere megegyezik Orbánéval, vagyis az értelmiségiekre, valamint az egyének kis csoportjára ellenségként tekint.

Saviano megfogalmazása szerint a magyar kormány nem az ellenzéket üldözi, még a kritikus hangot sem akadályozza meg, hanem egyes személyeket tesz a célpontjaivá. És ezek olyan célpontok, amelyekkel példát akar statuálni.

Orbán stratégiája gyakorlatilag a tekintélyelvűséget újította meg. Az övé nem olyan, mint egykoron a náci Németországé vagy az Augusto Pinochet vezette Chiléé volt. A magyar miniszterelnök egy másik formát teremtett, Meloni pedig a tanítványa.

Mint azt korábban megírtuk, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökként eltöltött két éve alatt sokat tett azért, hogy eltávolodjon szélsőjobboldali múltjától, és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben a nyugati főáramhoz igazodjon. Októberi intézkedései azonban határozottan emlékeztetnek konzervatív meggyőződésére.

A Gomorra szerzője még most is szorosnak látja Giorgia Meloni és Orbán Viktor kapcsolatát. Attól függetlenül, hogy az olasz miniszterelnök az európai politikában egy népszerű párthoz akar tartozni,

de a kapcsolatuk továbbra is nagyon szoros, mert Orbán stratégiája – különösen a migráció kérdésében, valamint a politikai irányítás terén – hasonló, mint az övé. Még úgy is, ha Orbán Oroszországgal kapcsolatban más álláspontot képvisel, mint Giorgia Meloni

– fűzte hozzá Roberto Saviano, akihez még számos kérdésünk lett volna, de a Frankfurti Könyvfesztivál forgatagában ezúttal ennyire jutott idő. Ám ígéretet kaptunk tőle és az ügynökétől arra, hogy hamarosan nagyinterjút készíthetünk vele. 

(Borítókép: Roberto Saviano olasz író 2016. szeptember 15-én. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)