Picasso és Miró a bunkó műkincstolvajok kedvenc festői

2008.02.13. 15:28

Múlt héten, öt nap leforgása alatt két gondosan megtervezett műkincsrablást hajtottak végre, ráadásul mindkettőt Zürich körzetében. Szerdán két Picassót vittek el a Zürich közeli Pfaeffikon városkából a zárás után a múzeumban maradt tolvajok, vasárnap pedig három álarcot viselő fegyveres követte el Zürichben (zárás előtt másfél órával, mikor lankad a biztonsági őrök figyelme) az elmúlt húsz év legnagyobb műkicsrablását: Cézanne-t, Degast, Van Goghot, Monet-t loptak. Utóbbiak azonban érdekes módon nincsenek benne a műkicstolvajok kedvenc festőit tartalmazó, a londoni Art Loss Register által összeállított lista első tíz helyzettje közt.

Dégas a tizenötödik, Cézanne pedig csak a szerény huszonötödik helyezést éri el. A Guardianban megjelent cikk szerint a tolvajok általában nem kifinomult ízléssel rendelkező emberek (azaz nagy meglepetésre általában nem Thomas Crown-féle jóképű és művelt világfik, hanem szláv akcentussal németül magyarázó maszkos bűnözők, mint például a vasárnapi rablás egyik elkövetője), tehát olyan képeket lopnak, amiket könnyebben eladhatnak olyanoknak, akik nem feltétlenül értenek a művészethez, viszont hallottak már Picassóról és Rembrandtról, a híres festőkről.

A lista: 1. Picasso, 2. Miró, 3. Chagall, 4. Dalí, 5. Renoir, 6. Dürer, 7. Rembrandt, 8. Warhol, 9. Rubens, 10. Matisse. Jelenleg 572 lopott Picasso és 275 Dalí kering a világon. (Guardian)