Hallgassa meg a sertéshimnuszt!

2008.02.27. 08:56

A brit sertéstartó gazdák dalban mondják el gondjaikat és kérnek segítséget; az internetes iDisznó lejátszón meghallgatható Állj ki a sonkád mellett (Stand by Your Ham) című nótát egyenesen az ágazat új himnuszának nevezik.

A szerzők Tammy Wynette Stand by Your Man című számát írták át, ezzel kívánják felhívni a figyelmet a növekvő takarmányárakra és a nyerészkedő szupermarketláncokra.

"Állj ki a sonkád mellett / Ó, kolbász, szalámi és szalonna, / Segítsetek, hogy fennmaradjunk, / Hogy kövéredjen sok malacunk, / Állj ki a sonkád mellett!" - valahogy így fordítható a refrén.

A rendezvényen részt vevő gazdák kevéske énektudásukat lelkesedéssel és szalonnás szendviccsekkel kiegészítve reklámozták a hagyományos húsipari termékeket, a húsoslepénytől a virsliig.

"A nóta vidám módszer arra, hogy ezt a nagyon is komoly kérdést bemutassuk a nagyközönségnek" - mondta Richard Longthorp sertéstenyésztő a Reuters hírügynökségnek. "Ha a jelenlegi folyamatok nem állnak meg, akkor halálbiztosan el fog tűnni az egész iparág".

A dal új szövegének írója, Barney Kay, a Nemzeti Sertéságazati Szövetség elnöke reméli, hogy a szám afféle internetes slágerré válik. "Nem hiszem, hogy jövőre ott leszünk a Brit Awards gáláján, de sose lehet tudni" - teszi hozzá. (MTI)