Könnyelműen viszonyulunk a híres drogosokhoz

2008.03.05. 15:13

Amikor híres emberek illegális drogokat fogyasztanak, az valójában romantikus színben tünteti fel és banalizálja a kábítószerfogyasztást, derül ki egy tanulmányból, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvénykezés, valamint a közvélemény túlságosan könnyelműen bánik a drogügyekbe keveredő hírességekkel, ami kifejezetten káros a fiatalokra nézve. 

„A hírességek gyakran keverednek illegális drogügyletekbe, és ez fel van magasztalva, pedig ha megszegték a törvényt, vállalniuk kéne a felelősséget” - figyelmeztetett Philip Emafo, a tanulmányt készítő International Narcotics Control Board nevű szervezet elnöke. A minen évben elkészített tanulmány továbbá azt is kiemeli, hogy a kormányok nagy része aránytalanul sok energiát fordít a kisstílű drogkereskedők elfogására, ahelyett hogy inkább a központi drogterjesztőkre és a nagyobb bandákra koncentrálna.

Ennek apropóján felmerül Afganisztán problémája is, ahonnan a világ ópiumtermelésének 93 százaléka származik. A bécsi székhelyű szervezet szerint a heroin előállításához szükséges ecetsavanhidrid tavaly egyre szélesebb körben volt kész állapotban hozzáférhető Afganisztánban. Súlyos drogproblémákkal küzd a szomszédos Irán is, ahol a világon a legmagasabb az opiátokat fogyasztók száma. Az INCB felszólította a szomszédos országokat, hogy szüntessék be a vegyi anyag Afganisztánba való szállítását.