Hívjon fel telefonon egy gleccsert!

2008.04.03. 11:38

Vatnajökull hangja címmel nyílt kiállítás egy oxfordi, kortárs művészetnek helyet adó múzeumban. A kiberinstallációban mi is részt vehetünk, ugyanis a + 44 (0) 7757001122 számot tárcsázva az Izland legnagyobb gleccserében elhelyezett (brit) mobiltelefon és egy erősítő segítségével hallgathatjuk a Vatnajökull gleccsert, egészen pontosan a jéghegyekkel tagolt Jökulsárlón lagúnát. Akár éjjel-nappal, ha van annyi pénzünk.

A kiállítást tavaly is megrendezték, akkor hat nap alatt több mint 3200-an telefonáltak 47 országból, többek között Csehországból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Svájcból és Szingapúrból. Magyarországról nem. A mostani akció június 1-ig tart és (éppúgy, mint a tavalyit) egy másik installáció kíséri, melynek lényege, hogy Beethoven Holdfényszonátáját morzejelekre fordítják, amiket a Holdra sugároznak. A Hold meg visszaveri azokat, de csak egy részüket, ugyanis az információ egy részét elnyelik a kráterek. A kiállításon az így kapott hiányos szonátát játsszák le zongorán.

A projekt Katie Peterson művész nevét dícséri, akinek a honlapján (ha nem ragaszkodunk az élő telefonkapcsolathoz) meghallgatható és letölthető egy kortárs elektroakusztikus kísérleti zenére emlékeztető három perces részlet a gleccserből, képek is nézhetők, illetve videó is lesz elvileg.