Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hívjon fel telefonon egy gleccsert!

2008.04.03. 11:38

Vatnajökull hangja címmel nyílt kiállítás egy oxfordi, kortárs művészetnek helyet adó múzeumban. A kiberinstallációban mi is részt vehetünk, ugyanis a + 44 (0) 7757001122 számot tárcsázva az Izland legnagyobb gleccserében elhelyezett (brit) mobiltelefon és egy erősítő segítségével hallgathatjuk a Vatnajökull gleccsert, egészen pontosan a jéghegyekkel tagolt Jökulsárlón lagúnát. Akár éjjel-nappal, ha van annyi pénzünk.

A kiállítást tavaly is megrendezték, akkor hat nap alatt több mint 3200-an telefonáltak 47 országból, többek között Csehországból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Svájcból és Szingapúrból. Magyarországról nem. A mostani akció június 1-ig tart és (éppúgy, mint a tavalyit) egy másik installáció kíséri, melynek lényege, hogy Beethoven Holdfényszonátáját morzejelekre fordítják, amiket a Holdra sugároznak. A Hold meg visszaveri azokat, de csak egy részüket, ugyanis az információ egy részét elnyelik a kráterek. A kiállításon az így kapott hiányos szonátát játsszák le zongorán.

A projekt Katie Peterson művész nevét dícséri, akinek a honlapján (ha nem ragaszkodunk az élő telefonkapcsolathoz) meghallgatható és letölthető egy kortárs elektroakusztikus kísérleti zenére emlékeztető három perces részlet a gleccserből, képek is nézhetők, illetve videó is lesz elvileg.