Mocsár, kubai sikátorok, Coco és Rosie a Trafóban

2008.05.15. 12:24

"Magyarország első és egyetlen mocsárfesztiválja", hirdeti magát az Első Mocsári Zsebfesztivál, melyet szombaton tartanak a Trafó aljában, három magyar zenekarral, kamionos zenével, poshadt folkkal és lápi rockkal, szájharmonikával. Ugyanitt pénteken egy brit együttes két basszusgitárral játszik karcos aláfestő garázst kubai rablóbandáknak, vasárnap pedig két aranyos lány lép fel, akik ráadásul testvérek is, sokáig nem is találkoztak egymással, majd amikor igen, akkor egy fürdőszobában kezdtek el együtt zenélni.

A Trafó ígéretes hétvégi programját a Cuban Crimewave bulija nyitja pénteken, ők egy négytagú együttes Nottinghamből, garázst, punkot, pszichedelikus rockot játszanak, mindeközben pedig Kubára asszociálnak, saját bevallásuk szerint zenéjük legalábbis olyan, mintha az utcai galerik pokoli filmzenéje lenne a huszas évek Kubájában. Tessék meghallgatni, tényleg pont olyan. Az érdekes azonban az, hogy nincs gitárosuk, helyette van két basszusgitárjuk, egy dobosuk és egy énekesük, a zenéjük pedig jó. Előttük az indierockos Panic Radio és a hardrockos/stoneres Ozone Mama lépnek még fel, ők magyarok, őket is meg lehet hallgatni, itt és itt. Az első koncert 10-kor kezdődik, a beugró 800 forint.

Az I. Első Mocsári Zsebfesztivál az amerikai gyökérrock magyar szerelmeseinek a bulija, szombaton tartják, lesz sör is, illetve fellépnek a Lápvidéki Mosómedvék is. "A fesztivál célja, hogy a Magyarországon kevésbé ismert mocsárzenét tűzzel-vassal népszerűsítse, és végleg a műfaj mellé láncolja a lakosság kellően áporodott rétegét", írják a szervezők, lesz tehát mocskos texasi blues, egy kis rockabilly, kamionos rootsrock meg ilyenek, az est házigazdája a Magic Mosquitoz, fellép még a Big Fat Chubby & The Swamp Busters, illetve a Swampy Racoons. Két együttes nevében is szerepel a "mocsár" szó, de lesznek meglepetésszerű performanszok is, szintén 10-kor, szintén 800-ba.

A vasárnap fellépő két fura amerikai lányt pedig Bianca és Sierra Casady-nek hívják, édesanyjuk adta még nekik a Coco és a Rosie nevet gyermekkorukban, majd elszakították őket egymástól (nem is nagyon voltak jóban), a kétezres évek elején pedig Párizsban találkoztak újra, ahol az önmagát kereső egyikük megkereste az épp operaénekesnek tanuló másikat. Elkezdtek a fürdőszobában freestyle-ozni, miközben különböző hangszerekkel/dolgokkal hangokat adtak ki, majd egy lemezt is, illetve azóta többet, az alternatív popvilág pedig keblére ölelte őket. Zenéjükban a gyerekes popzene keveredik beatbox-szal, folkdalocskákkal, elektronikával, de van, hogy hárfán játszanak. Ők a CocoRosie, a Trafó fenti részén (2700/3200 forintért), fél kilenctől.