Kína visszaköveteli az elhunyt divatcézár kincseit

2009.02.18. 13:39 Módosítva: 2009.02.18. 14:18

A kínai külügyminisztérium és a pekingi palota hivatala is visszaköveteli azt a két állatszobrot, amik a tavaly nyáron elhuny Yves Saint Laurent jótékonysági árverésre bocsátott hagyatékában bukkantak fel. A Csing-dinasztia korából származó állatfejek egy nyúl- és egy patkányszoborhoz tartoznak, és a 12 kínai állatjegyet ábrázoló sorozat részei. A külföldön lévő kínai relikviák visszaszerzésével foglalkozók becslése szerint darabonként 10 millió eurót (3 milliárd forintot) is adhatnak értük az árverésen.

A műkincseket brit és francia csapatok zsákmányolták még 1860-ban, amikor a második ópiumháború alatt lerombolták a pekingi császári palotát. Kínai ügyvédek 81 főből álló csoportja most perrel fenyegeti a néhai divatcézár tárgyait áruba bocsátó aukciós házat, a Christie's-t, ha a jövő héten megrendezik az aukciót.

Az ázsiai ország külügyminisztériuma is követelte műkincsek hazatérését. "Kínának vitathatatlan tulajdoni joga van a tárgyak felett, amelyeket vissza kell adni az országnak" - nyilatkozta a szóvivő.