Párnatévé, erdélyi fotók és gyerekillusztrációk a könyvfesztiválon

2009.04.25. 10:19 Módosítva: 2009.04.25. 10:56
A felnőtteket fotókiállítás, a gyerekeket Findusz szórakoztatja a Millenárisban, a könyvvásárlás közben.

Erdélyi fotókat, tévé-installációkat, képregényeket, könyvillusztrációkat és gyermekrajzokat is láthat a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az, aki a könyvbemutatók és dedikálások mellett a seregszemle helyszínén látható kiállításokra is betér.

A Valahol Európában című tárlaton Molnár Zoltán fotográfiáit tekintheti meg a közönség; az alkotó fekete-fehér képei a Jövő Háza előterében fogadják a látogatókat, s Erdély tájaira, például a Gyergyói-havasokba, Sepsiszentgyörgyre és Galacfalvára kalauzolják a nézőket.
A TV Mánia című bemutató Ciupe-Bartha Ernő kolozsvári képzőművész installációit vonultatja fel szintén a Jövő Házában: a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Budapest Galéria közös kiállításán a televízió ölt különböző formákat. A párnára hímzett tévéképernyőn a Magyar Népmesék sorozat felirat látható, de kalitkaként funkcionáló tévédoboz vagy a képernyőből dúsan kinőtt fűzuhatag is a tárlat része.
A Fogadó Képregényszigetén Kati Kovács magyar származású finn alkotó művei láthatók, valamint Pieter de Poortere képregényrajzoló alkotásai színesítik a tárlatok sorát.
A Magyar Illusztrátorok Társaságának kiállítása 30 illusztráció címmel a szakma minden generációját felvonultatja. A Csigalétrán látható tárlaton szerepelnek például Stark Attila, Elek Lívia, Békés Rozi, Vida Győző és Rofusz Kinga alkotásai. Mint azt Sárkány Győző, a szervezet elndunöke megemlítette, hogy 2006-ban Magyarország volt a díszvendége a Bolognai Gyermekkönyvvásár illusztrátor-kiállításának, ahol 10-15 eredeti illusztrációval mutatkoztak be a művészek.
A szervezők gondoltak a kisebbekre is: Millenáris Fogadóban berendezett Gyermeksarokban Findusz volt a vendégem címmel több mint 70 gyermekrajzban gyönyörködhetnek az érdeklődők. A Generál Press Könyvkiadó és a Diadal úti általános iskola rajzpályázatának tárlatán Pettsont, az öreget és Finduszt, a kismacskát sétálás és horgászás közben, valamint a majálison és az állatkertben is láthatják a kisebbek és nagyobbak.