Sarkozy belebukott Zola regényciklusába

2009.05.27. 15:08 Módosítva: 2009.05.27. 16:02

Irodalmi hiányosságairól tett tanúbizonyságot Nicolas Sarkozy francia elnök, aki kínos hibát vétve Rougon helyett Rouschonként említette Émile Zola híres Rougon-Macquart regényciklusát - számolt be a Le Parisien című francia lap szerdán.

Az irodalmi témáról szóló beszélgetés az Abu Dzabiból Párizsba tartó repülőúton zajlott le. Az elnöki gépen utazók egyike sem vette a bátorságot, hogy kijavítsa a politikust.

A Rougon-Macquart család című regényciklus kimagasló helyet foglal el Émile Zola munkásságában; összesen húsz regényből áll, amelyek 1869 és 1893 között íródtak.

Carla Brunival kötött házassága óta Sarkozy gyakran hozza szóba olvasmányait, legutóbb épp arról írt a Facebook közösségi oldalon lévő profiljában, hogy Guy de Maupassant Péter és János című könyvét, illetve Claude Lanzmann filmművész életrajzát olvassa.

Az elnök sok értelmiségi haragját kivívta maga ellen, amikor azon gúnyolódott, hogy a Cleves hercegnő című XVII. századi mű kötelező olvasmány a középiskolások számára.ZolaZol